Paginas

miercuri, 27 ianuarie 2010

Ayla (fragmente)



ayla (fragmente), poem de Gelu Vlasin
http://geluvlasin.blogspot.com

text din antologia
iubirea e pe 14 februarie (ed. Vinea, 2010)
http://iubirea14.net

proiect coordonat de Andrei Ruse
http://andreiruse.ro

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Omul decor - in topul de carte pe 2009



Am primit o veste extraordinara ! Antologia mea de poezie intitulată Omul decor, a fost nominalizată în topul de carte pe anul 2009 - "Cărţile Anului" - conform unui articol publicat in Evenimentul Zilei şi Infonews.

Printre cele mai bine cotate carti ale anului 2009 s-au mai numarat: „Încă de pe atunci vulpea era vânatorul” de Herta Müller, „Millennium” de Stieg Larsson, „Învingătorul este întotdeauna singur”, de Paulo Coelho, „Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă”, de Nicolae Manolescu, „Urania” de J.M.G. Le Clézio, „Asociatul”, de John Grisham, „Arhipelagul Gulag” de Alexandr Soljeniţîn, „Turnul” lui William Golding, „Pagini bizare”, de Urmuz, „Iluziile literaturii române”, de Eugen Negrici, „Interlocuţiuni”, de Alexandru Paleologu, şi „Sindromul de panică în Oraşul Luminilor”, de Matei Vişniec

"Cele mai căutate titluri editate de Brumar au fost „Cartea lui Iov”, de Şerban Foarţă, „Omul disponibil”, de Ion Zubaşcu, „Cincizeci de sonete de Mircea Cărtărescu cu Cincizeci de desene originale de Tudor Jebeleanu” (reeditare), „Fragmente din inima mea”, de Nicoleta Popa, şi „Omul decor”, de Gelu Vlaşin."

* sursa: Evenimentul Zilei şi Infonews

** toţi cei care doresc să obţină cartea "Omul decor" o pot face accesând următoarea adresă: http://www.lumeacartii.ro/index.php?option=com_catalog&pid=3963&task=produs

miercuri, 20 ianuarie 2010

Andra Rotaru & Stoian G Bogdan - invitati la poeticile cotidianului (118)



Joi, 21 ianuarie de la ora 19.00 in club The Other Side (Str Brezoianu nr 4) poeticile cotidianului editia 118

POEZIA 2009 cu Andra Rotaru & Stoian G Bogdan si o selectie personala Claudiu Komartin

A doua intalnire a poeticilor cotidianului din 2010, seria relationala veti putea sa ascultati poezia premiata pentru anul 2009. Razvan Tupa aduce prezentari ale poetilor care au obtinut cele mai importante premii internationale pentru anul trecut iar Claudiu Komartin trece in revista cele mai importante aparitii de poezie in limba romana din ultima perioada. La aceasta editie, publicul poeticilor are ocazia sa ii ia la intrebari pe doi dintre castigatorii premiului Mihai Eminescu (sectiunea debut), Stoian G Bogdan si Andra Rotaru. Cu aceasta ocazie lansam si seria de interviuri incrucisate. Editia 118 pune in discutie formula “poetic este fiecare”.

In al cincilea an de poeticile cotidianului suntem pregatiti pentru un format radical: poetici relationale. Primii patru ani si jumatate ai evenimentului conceput pentru promovarea celor mai recente aparitii editoriale s-au desfasurat ca “literaturi in miscare”, formula prin care fiecare dintre autorii invitati au fost prezentati publicului si pusi in fata unor interviuri live. Din octombrie 2009, poeticile cotidianului au dezvolat “Republica poetica”, un eveniment in care accentul a fost pus pe lectura textelor proprii si ale autorilor cu efect formator pentru fiecare dintre invitati.

De pe 14 ianuarie 2010, Poeticile cotidianului imbogatesc formula initiala cu o propunere pe care o face publicului sau: poetica relationala. De data aceasta invitatul principal este publicul asa ca va invitam sa aduceti cu dumneavoastra hartie si instrumente de scris pentru ca o sa ne distram citind cu notitze. Poeticile cotidianului se trasforma intr-un atelier de lectura coordonat de Razvan Tupa in club Other Side, in fiecare zi de joi, de la ora 19.00. Fiecare dintre serile poeticilor cotidianului isi propune sa investigheze un element esential pentru expresia poetica de astazi. Vom continua sa avem invitati si vom lansa o noua formula de interviu, interviul incrucisat.

Premiul International de Arte Plastice - Fundatia María José Jove – Editia IVª


Fundatia Maria Jose Jove cu sediul in La Coruña (Spania) anunta cea de-a 4ª editie a Premiului International Maria Jose Jove, in valoare de 27.000 de euro si atribuit artistilor in varsta de pana la 35 de ani, de orice nationalitate sau rezidenta. Tematica si tehnica folosita pentru participarea cu lucrari sunt la libera alegere. Fiecare artist poate sa prezinte maxim 2 lucrari originale in oricare dintre urmatoarele sectiuni: pictura, sculptura, fotografie, gravura si noi discipline si s-a stabilit un format limita de 200 x 200 cm.


Cei interesati pot afla mai multe detalii consultand pagina: www.fundacionmariajosejove.org

Lucrarile trebuie prezentate la sediul Fundatiei intre 12 si 30 aprilie 2010. Castigatorii vor fi desemnati in 27 mai. Lucrarea castigatoare va face parte din Colectia de Arta a Fundatiei Maria Jose Jove iar autorul o sa fie invitat sa faca parte din juriul editiei viitoare.

Juriul

Juriul celei de-a IVª editii a Premiului International de Arte Plastice va fi prezidat de Felipa Jove Santos, presedinta Fundatiei si este compus din personalitati recunoscute din humea Artelor precum: Chema Madoz, criticul de arta Miguel Fernandez–Cid, profesorul de la Universitatea Oporto, Baltazar Tores, Marta Garcia–Fajardo, directoare a Colectiei de Arta – Fundatia Maria Jose Jove si columbianca Gloria Herazo, castigatoarea de anul trecut.

luni, 18 ianuarie 2010

Volumul "Chipurile" de Stoian G. Bogdan a obţinut Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"


Volumul a fost laureat şi la Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România în 2008.

Juriul care a decis ca Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima să-i fie oferit lui Stoian G. Bogdan a fost format din: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache şi Andrei Terian.

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2009 (Opera Prima şi Opera Omnia) a avut loc în cadrul Zilelor Eminescu organizate de Primăria Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România, Fundaţia Culturală "Hyperion-Caiete botoşănene", Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", Teatrul "Mihai Eminescu", Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Centrul de Creaţie Botoşani, Biblioteca "Mihai Eminescu" şi Societatea Culturală "Raluca Iuraşcu" Vorona.

"Derbedeu teribilist şi poet vînjos, Stoian G. Bogdan e la 25 de ani cam ce era la aceeaşi vîrstă, dar într-o lume complet diferită, Mircea Dinescu", spune criticul Claudiu Komartin.

Volumul de poezie "Chipurile", debutul literar al lui Stoian G. Bogdan este cartea unei lumi dense şi contondente, extrasă din marginea marilor oraşe sau din centrul urbelor „în care nu se întîmplă nimic”. O lume care se defineşte pe parcursul lecturii, lezînd retine şi dilatînd capilare.

"Nu vezi linia dintre realitate şi ficţiune în Chipurile, şi e foarte bine. Poţi presupune că e ceva mai mult, acolo, decît poate duce o viaţă obişnuită. Trimiterea la Masters sugerează ficţionalizarea. Schimbările de registru, la fel. Dacă ai pe cine să întrebi, întrebi, şi afli că ceva mai mult de jumătate e biografie. Cartea se leagă şi curge, rugoasă, violentă şi tandră, iar metafora te surprinde chiar şi într-un tîrg cenuşiu, „oraşul comăneşti”. „eu nu sînt un poet. eu sînt un poem”, scrie SGB în alt text. Are şi nu are dreptate. SGB este poet şi poem, undeva pe linia invizibilă dintre realitate şi ficţiune", scrie Radu Andriescu.

Stoian G. Bogdan (SGB) s-a născut pe 29 octombrie 1983, la Comăneşti. Este absolvent al Facultăţii de Drept şi masterand în Studii Juridice. A publicat poezie în revistele: Vatra, Luceafărul, Tribuna, Pana mea, România literară. Este editor la revista Pana mea şi avocat stagiar.

Premiul Opera Omnia i-a fost decernat lui Dorin Tudoran de juriul format din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Al. Călinescu şi Cornel Ungureanu

* sursa - Cotidianul