Paginas
▼
luni, 31 ianuarie 2011
vineri, 28 ianuarie 2011
joi, 27 ianuarie 2011
Foto Reportaj de Bistriţa: Lansare de carte Gelu Vlasin
Foto Reportaj de Bistriţa: Lansare de carte Gelu Vlasin: " Miercuri, 26 ianuarie 2011, la ora 18.00, la Galeriile de artă Arcade 24 din Bistrița, a avut loc lansare..."
marți, 25 ianuarie 2011
Lansare de carte la Bistrita: Omul decor
Va invit miercuri 26 ianuarie 2011 incepand cu ora 18.00 la galeriile de arta Arcade 24 din Bistrita unde voi prezenta "Omul decor". Invitati speciali: Paul Cernat si Mircea Oliv
* detalii la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/eveniment-lansare-de-carte
* detalii la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/eveniment-lansare-de-carte
duminică, 16 ianuarie 2011
sâmbătă, 15 ianuarie 2011
vineri, 14 ianuarie 2011
joi, 13 ianuarie 2011
Muzica in Roma Antica by Cristina Maria Vlasin
Generalitati
Roma a cucerit Grecia, insa cultura acesteia era foarte importanta si chiar daca ambele culturi s-au contopit, Roma nu a adus nimic nou muzicii Greciei Antice, modelul de evolutie insa a fost cel roman, variind ocazional din punct de vedere estetic. In mare parte muzica era folosita la marile serbari, erau apreciati muzicienii virtuozi sau faimosi, care adaugau interpretarii lor momente umoristice. Acesti muzicieni duceau un trai boem, inconjurati mai tot timpul de petreceri. Erau teatrele romane sau amfiteatrele locurile in care se reprezentau comediile in stilul grec. Autorii cei mai faimosi erau, printre altii, Plaut si Terentiu. In ceea ce priveste tragedia, aceasta a fost cultivata de Seneca. Muzica avea un rol transcendental in aceste opere teatrale. Din momentul fondarii Romei se produce o miscare muzicala foarte importanta, protagonizata de actori de origine etrusca care dansau pe ritmul unor tibii – specie de aulos. Romanii incearca sa imite aceste arte la care adauga elementul muzicii vocale. Acesti noi artisti se vor numi histrioni care in etrusca inseamna dansatori. In afara unui mic fragment dintr-o comedia a lui Terentiu, nu s-a pastrat nimic din muzica de acest tip. In momentul in care Imperiul Roman se consolideaza, imigrantii sositi imbogatesc considerabil prin culturile lor cultura romana. Relevante au fost contributiile siriene si egiptiene si cele care veneau din Peninsula Iberica, Spania de azi. Reapar vechile stiluri cum sunt: citharodia si citharistica. Erau frecvente competitiile si examenele in acest domeniu. Cu toate acestea, nu exista certitudinea valorarii institutionale si culturale a muzicii de catre Roma. Muzica, arta in general, stiinta si filosofía au ajuns a fi parte fundamentala a civilizatiei romane.
* continuare la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/muzica-in-roma-antica
luni, 3 ianuarie 2011
Intalnirile de luni cu Dan Coman
"Cititor deparazitează-ți creierul !"
Întâlnirile de luni sunt organizate de Biblioteca Județeană Bistrița - Năsăud în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și sunt moderate de scriitorul Dan Coman - recent câștigător al Topului tinerilor scriitori români - editia 2010). Prima ediție a avut loc luni, 20 decembrie 2010, orele 18.00 la Galeriile Arcade 24 ale Uniunii Artștilor Plastici cu doi protagoniști de înaltă clasă: Teodor Dună (lectură publică - live) și George Bacovia (arhivă radio). Un public select a umplut pînă la refuz spațiul destinat spectatorilor. Teodor Dună a susținut o lectură din ultimul său volum de versuri: De-a viul, apărut în 2010 la Ed. Cartea Românească. Teodor Dună s-a născut la 6 martie 1981 în Țâncăbești - Ilfov. A debutat în revista Poesis (2000) iar în volum în anul 2002 - Trenul de treiesunu februarie - cu o prefață de Mircea Ivănescu, la editura Vinea (Premiul Mihai Eminescu - Botoșani 2003). Teodor Dună a susținut peste 30 de lecturi publice în țară și în străinătatate și este și el pe podiumul din Topului tinerilor scriitori români - editia 2010)