Paginas

miercuri, 24 decembrie 2014

Scrisoare deschisă către Preşedintele României, Domnul Klaus Iohannis

Stimate domnule Președinte


Sunt un român din străinătate, unul dintre cei care iubesc România la fel de mult ca și dumneavoastră, un român care a decis acum aproape 15 ani să ia drumul pribegiei, drumul dureros al străinătății. Decizia mi-a aparținut în întregime dar a fost condiționată de lipsa unei perspective în România anului 2001, atunci când părea că s-au spulberat din nou toate speranțele românilor.  N-am plecat nici eu - și cred că niciunul dintre milioanele de români care au plecat la fel  ca mine -  cu ideea că-mi părăsesc definitiv țară sau că o las atunci când are mai mare nevoie de mine.  Am plecat cu gândul să trăiesc mai bine, să am cel puțin o minimă perspectivă asupra viitorului, să nu mă mai terorizeze ideea că nu pot să mă gândesc mai departe decât la ziua de mâine. Și vreau să vă spun că nu regret deloc decizia pe care am luat-o atunci.

A fost foarte greu, mai ales în primii ani de străinătate. Am parcurs toate etapele prin care trece un emigrant român într-o țară străină: de la muncă în agricultură până la muncitor necalificat într-o fabrică sau cărător de materiale pentru  construcții la un șantier.  Dar  niciodată nu mi-a fost rușine să muncesc  oriunde pentru că așa am fost educat în familia mea:  „rușine să nu-ți  fie să lucri, rușine să-ți fie să furi” – spunea tatăl meu parafrazându-l pe bunicul meu, fost prizonier la ruși. 

Speranța mi-a fost mereu călăuzitoare în drumul meu care a fost presărat cu atâtea obstacole dar până la urmă multe dintre visele care altădată păreau imposibile s-au realizat.  Am reușit să-i conving pe străini că n-am făcut școala degeaba și că pot avea încredere în energia mea și în capacitățile mele profesionale, am reușit să-i conving și pe alți români că ei sunt cu adevărat ambasadorii României în străinătate și că numai prin aportul personal  putem să contribuim la promovarea imaginii României  în străinătate,  am reușit să transmit și altora faptul că avem nevoie de o schimbare majoră în primul rînd la nivel de mentalitate și apoi la nivel de receptare a realității.

Am cunoscut atât de mulți români din străinătate încât acum pot spune cu mâna pe inimă că fiecare dintre aceștia are o poveste personală impresionantă, că fiecare a trăit propria dramă și că suferințele îndurate sunt uneori de neimaginat.  Numai speranța că într-o bună zi o să apară o schimbare majoră în România a făcut ca mulți dintre românii din străinătate să treacă peste obstacole care păreau imposibil de depășit. Numai gândul că într-o  bună zi se vor putea întoarce acasă, în România, a făcut ca umilințele și suferințele îndurate să fie lăsate uitării. Pentru toate aceste lucruri și situații prin care a trecut fiecare român din străinătate ar merita cel puțin o medalie.

Și cred că prima și cea mai importantă medalie ar fi reducerea sau chiar eliminarea unor taxe consulare aflate în acest moment la un nivel greu de justificat.  A doua medalie ar fi constituirea unei punți de legătură instituțională între administrația prezidențială și românii din străinătate – punți directe stabilite nu prin intermediarii care sunt absolut rupți de realitate ci o punte de legătură care să reunească la un loc liderii de opinie și punctele de reper , adevăratele valori ale comunităților de români, oameni care prin prestația lor profesională au făcut să fie cunoscut și recunoscut numele de român și de România.  Mulți dintre aceștia sunt dispuși să-și  aducă o contribuție voluntară  la dezvoltarea strategică a României în raport cu românii din străinătate, să contribuie cu expertiza lor la elaborarea și structurarea viitoarelor programe destinate românilor din afara granițelor. Trebuie doar să le dați un semn. Dumneavoastră în calitate de președinte al tuturor românilor.

Știu că aveți multe priorități în acest început de mandat și mai știu că unele sunt de importanță deosebită.  Însă  vă rog să luați în considerare această epistolă care încearcă să sugereze faptul că suntem alături de dumneavoastră nu numai atunci când trebuie să mergem la vot ci și atunci când ni se solicită sprijinul pentru a contribui  la schimbarea României în adevăratul  înțeles al cuvântului. Pentru că așa cum spuneați chiar dumneavoastră: “așteptările mari  pot duce la rezultate mari”.


Cu deosebită încredere și  speranță


Gelu Vlașin
Scriitor
Președinte ASARS
Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania
http://www.asars.es

joi, 11 decembrie 2014

Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania la Ateneul din Madrid



Ateneul din Madrid a fost la sfârșitul săptămânii trecute, duminică 30 noiembrie 2014, gazda unuia dintre cele mai impactante evenimente de prezentare a unei asociații culturale românești din Peninsula Iberică: Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS).  Sala festivă a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 350 de spectatori care au luat cu asalt Ateneul din Madrid pentru a asista la un spectacol cultural maraton care a durat 4 ore aducând pe scenă peste 30 de scriitori și artiști români care au impresionat în mod foarte plăcut atât prin poeziile sau fragmentele de proză prezentate cât și prin muzica flok, populară sau clasică interpretată cu virtuzitate. 

 Evenimentul a avut loc și cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României dar a coincis și cu aniversarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Cu prilejul lansării ASARS artiștii români din Spania dar și spectatorii  au primit un mesaj de felicitare din partea președintelui ales al României, domnul Klaus Iohannis. Președintele Guvernului Spaniei, domnul Mariano Rajoy a transmis de asemenea un mesaj pentru participanți.

La deschiderea festivității muziciana Cristina Vlașin a dat tonul imnului național al României care a fost intonat de întreaga asistență. Apoi au luat cuvântul: dl. Ionuț Vâlcu, atașat al Ambasadei României în Regatul Spaniei, dl. Pedro Garcia Bilbao, președintele Secției de Științe Sociale din cadrul Ateneului, dl. Nicolae Bârnzea, dir.gen.adj, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și dl. Horia Gârbea, scriitor, președintele Filialei Dramaturgie București a Uniunii Scriitorilor din România. Prezentatoarea evenimentului a fost poeta Mioara Râșnoveanu, membru fondator și secretar al Comitetului de  Conducere ASARS susținută pe partea de traducere și interpretare de Liliana Ilie și Andreea Georgiana Petcu. Președintele ASARS, dl. Gelu Vlașin a prezentat comitetul de conducere și pe cei 21 de membri  fondatori ai Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania – ASARS după care dna. prof. dr. Iuliana Botezan de la Universitatea Complutense a prezentant Clubul Tinerilor Intelectuali Români din Spania – TIRES.   

A urmat apoi festivitatea de decernare a Trofeului ASARS 2014 pentru contribuția deosebită la promovarea culturii române în Spania.  Cele 4 personalități care au fost recompensate cu Trofeul ASARS 2014 sunt: dna. prof. dr. Ileana Bucurenciu, profesor de limba și cultura română în cadrul  Centrului de Limbi Străine de la Universitatea din Alcalá, specialistă în traduceri literare; dl. Adrian Mac Liman, jurnalist și scriitor, membru al Grupului de Studii Mediteraniene din cadrul Universității Sorbonna; dna. prof. dr. Eugenia Popeangă, coordonatoarea programului de Master în Studii Literare și a programului de  Doctorat în Studii Interculturale și Literare de la Universitatea Complutense din Madrid și dna. Ioana Zlotescu, traducător, promotor cultural, fost director al Institutului Cervantes din București (2000 - 2006). Cei patru au primit și Diploma de Membru de Onoare al ASARS.

Următoarea etapă a programului a fost un recital de poezie și muzică susținut de : Bruno Marin și Ramona Vergoti (viola + pian), Jesus Malia – poet, invitad special, Horia Gârbea – poet, invitat special, Cristina Vlasin și Ramona Vergoti (voce + pian), Vasile Eugen Barz (poezie), Nona Furnica (chitară), Alex Dica (poezie), Elena Ninerică și Angel Maxim (chitară), Dragos Popa (poezie), Nuta Craciun (poezie), Daniel Neacșu și Sebi Rotariu (vioară + pian), Alina Daniela Popescu (proză) și alții.

Apoi a avut loc lansarea volumelor  bilingve de poezie apărute la Amargord Ediciones în cadrul colecției ce va purta numele ASARS: Marius Gîrniță - "Tallar"; Marin Dumitrescu - "Mecanica Cuantica" și Gelu Vlaşin - "Tratado de Psiquiatria". Despre cărți au vorbit: criticul Aureliu Goci – invitat special din România, poeta și criticul literar Nina Vasile și Chema de la Quintana, directorul Editurii Amargord. Cei 3 poeți au recitat câteva poeme în limba română și spaniolă. După o scurtă scenetă de teatru în care protagonista principală a fost Nicoleta Lazăr a urmat partea finală a evenimentului cu recitalul de muzică folclorică românească susținut de : Nicu Petriman – taragot, Ionut Tomoiaga – vioară, Florica Badea, Geanina Cernat, Beatrice Cernat, Aurel Cojocariu, Emilia Lefca și Anita Mitrica Grama (voce)

O echipă de la TVR Internațional a fost prezentă la evenimentul ASARS de la Ateneul din Madrid și a realizat un reportaj care a fost transmis la ediția de știri. O altă suită de interviuri realízate cu protagoniștii evenimentului au fost înregistrate și vor fi difuzate în următorul interval de timp la TVR Internațional.

Echipa care a făcut posibil acest eveniment are următoarea componență: coordonator general: Gelu Vlașin, președinte ASARS; reprezentant CTIRES – prof. dr. Iuliana Botezan; coordonator mass-media și machetare -  Florin Alexandru Dică; prezentator și coordonador al programaului – Mioara Rîșnoveanu; logistică – Marin Dumitrescu și Eugen Barz; acreditari si invitații & coordonare voluntari – Toni Florin Chijer; traducători / interpreți: Liliana Ilie și Andreea Georgiana Petcu, echipa de voluntari: Lorena Beatrice Bora, Iuliana Gabriela Maxim, Madeleine Bora, Ana Maria Ionescu, Loredana Elena Apostol.

Colaboratorii evenimentului: “Institutul Cultural Român - ICR”, “Asociația Culturală Diverbium”, “Grupul România+”, “Grupul Oferte şi Anunţuri Gratuite pentru Românii din Spania”, “Sergrafic”, “Amargord Ediciones”, “Secor Asesores”, “Magerit Musical” şi “4Ever Aloe Vera”.  Parteneri media: România Expres și Inforoes

Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania – ASARS a fost constituită la data de 13 iulie 2014 la inițiativa  celor 21 de membri fondatori. Aceștia și-au ales un Comitet de conducere format din: Gelu Vlașin (scriitor, promotor cultural) – președinte; Marius Gîrniță (poet) – vicepreședinte; Marin Dumitrescu (poet) – vicepreședinte; Mioara Rîșnoveanu (poet, artist plastic, promotor cultural) – secretar; Dragoș Cosmin Popa (poet, promotor cultural) – membru; 

Toți cei care doresc să intre în contact cu asociația ASARS pot să acceseze pagina Facebook: https://www.facebook.com/asars.iberica 



duminică, 31 august 2014

Diverbium - Dialoguri Interculturale Itinerante #3



O atmosferă superbă și o zi frumoasă la cea de-a 3ª ediție a proiectului Diverbium - Dialoguri Interculturale Itinerante - un proiect care își propune să utilizeze spațiile neconvenționale pentru promovarea literaturii române. Realizator proiect: Asociacion Cultural Diverbium. Coordonator proiect: Gelu Vlaşin. Colaborator principal: A.S.A.R.S. (Asociacion de Escritores y Artistas Rumanos de España - ASARS) / Cofinanțator: DPRRP (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. ). Dacă prima ediție s-a desfășurat în localitatea Parla (Madrid) în incinta Bisericii Ortodoxe Românești, ediția cu nr. 2 a poposit într-un restaurant din localitatea Vallecas iar ediția cu nr. 3 a fost realizată în aer liber, în parcul public din Casa de Campo (Madrid). Această ediție a fost dedicată Zilei Limbii Române și a beneficiat atât de poezie cât și de muzică românească. S-a vorbit despre Alexei Mateevici, autorul cunoscutului poem Limba noastră, a fost recitat poemul în diverse intrepretări ale celor prezenți. S-a vorbit despre autori români contemporani și au fost recitate din poemele acestora (Gheorghe Iova, Ion Stratan, Alexandru Mușina, Ion Mureșan, Mariana Marin, Octavian Soviany, Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin, Anca Mizumschi, Krista Szocz, Matei Hutopila, Ioana Miron, Ioan Pintea și alții). Am avut parte și de poezia celor prezenți: Marius Gîrniță, Marin, Dumitrescu, Gelu Vlașin, Lina Florea, Cecilia Limona, dar și de muzica românească intrepretată de Nicolae Petriman și Cristina Vlașin. La sfârșitul evenimentului coordonatorul acestui proiect, scriitorul Gelu Vlașin a avut parte de o surpriză din partea celor prezenți care i-au oferit un tort în formă de carte și o sticlă de șampanie cu ocazia zilei de naștere aniversată chiar în această zi (30 august).





joi, 21 august 2014

Revistele românești din Spania înainte de anul 1989

Citeam recent un material despre Comunitatea Românilor din Spania înainte de 1989, mai precis un comunicat apărut în anul 1965 în revista Țara și Exilul, Nr.4-5, Februarie-Martie 1965: “Comunitatea Românilor din Spania, care si-a câstigat de multa vreme o faima bine meritata prin activitatea ei neobosita in serviciul cauzei românesti, si-a reînoit Comitetul de Conducere la alegerile generale cari s'au tinut in ziua de 31 Ianbarie 1965, la Madrid: Presedinte George Demetrescu. Vice-Presedinti:Radu Ghenea si Nicolae Rosca. Secretar General Ilie Sturdza. Casier Ion Bozosan. Membri: Dna Elena Porfireanu-BeneytoDan GeblescuTraian PopescuPetre SoriciRadu EnescuTuliu Basiu. Cenzori: Nicolae OprisFrancisco Galea si Mihai Nicolaescu…”
Inspirat de acest text am avut curiozitatea să realizez o scurtă documentare despre revistele românești apărute în Spania înainte de 1989. Nu este o documentare științifică și nici pe departe completă ci doar o analiză succintă cu privire la revistele românești apărute în Spania înainte de 1989.

REVISTA DESTIN
Destin este o revistă de cultură românească care a fost publicată la Madrid, în Spania în perioada 1951-1972 de către românii aflați în exil. Revista l-a avut ca director de-a lungul întregii sale existențe pe George Uscătescu. Publicația a apărut sub formă de caiete, având o apariție neîntreruptă timp de 20 de ani. Coperta caietelor era de culoare roșie, în timp ce titlul revistei era de culoare galbenă, cele două culori regăsindu-se pe steagul Spaniei. Revista era subintitulată ,,Revistă de cultură românească” și reunea, sub conducerea lui George Uscătescu, un grup de scriitori, care creștea de la un număr la altul al revistei. În aceasta revistă au publicat personalități din diferite domenii, cum ar fi oameni de știință, critici literari, scriitori, nu numai din exilul spaniol, ci din întreaga lume: Grigore Cugler, N.I. Herescu, Alexandru Ciorănescu, Aurel Răuță, Paul Miron, Virgil Ierunca, Ștefan Lupașcu, Alexandru Busuioceanu, Monica Lovinescu, Basil Munteanu, Pamfil Șeicaru, Nicu Caranica, Ștefan Baciu, Horia Stamatu, Vintilă Horia, Mircea Eliade etc.
Primul număr al revistei a apărut în luna iunie a anului 1951. Redacția revistei se afla pe strada Melendez Valdes, nr. 59, Madrid/Spania, după cum reiese din adresa tipărită pe coperta interioară a revistei. ,,Destin” cuprindea mai multe rubrici precum: ,,Studii” ale scriitorilor români aflați în exil, ,,Note”, ,,Comentarii”, ,,Documente” în legătură cu diverse teme și ,,Bibliografie românească” sau ,,Marginalia”. Aici se regăsesc scurte recenzii ale scriitorilor români din exil (Spania), care erau făcute articolelor, cărților sau publicațiilor apărute în afara granițelor României sau erau prezentate evenimentele culturale ce se desfășurau în exil. Totodată, la secțiunea ,,Publicații românești primite”, sunt menționate cărțile și revistele românești sosite pe adresa redacției din țară, dar mai ales de la românii care au publicat în țările în care s-au stabilit. Sub titlul ,,Cărți românești în Spania”, apar enumerate cărțile scriitorilor români tipărite de ,,Asociația Hispano-Română” din Salamanca, sub îngrijirea lui Aurel Răuță. Din redacția revistei ,,Destin” făceau parte: I.D.G. Coterlan, Vintilă Horia, C.I. Popovici, Aurel Răuță, Nicolae Mariția și Vasile Uscătescu.
Paginile revistei ,,Destin” au reușit să cuprindă importante studii, eseuri și articole pe teme de cultură românească și europeană, probleme artistice, istorice, juridice, literare, politice, filosofice, filologice, dar și fragmente de proză, inclusiv poezii și memorii. Din cele 16 caiete, două dintre ele au fost dedicate unor evenimente importante din istoria României precum: 100 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, respectiv 50 de ani de la Marea Unire din 1918. Iar un caiet i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu, ,,Destin” având ca subtitlu ,,Închinare lui Mihai Eminescu”.

REVISTA CARPAȚII
Carpații a fost o revistă de orientare legionară. Primul număr a apărut în anul 1954 la Madrid. Revista ,,Carpații” a avut două etape de apariție: 1954-1962 și 1972-1990. Director: Aron Cotrus. Redactori: Traian Popescu si N. S. Govora. A fost una dintre  revistele cunoscute de cultură romaneasca din Exil și a numarat diverși colaboratori de-a lungul timpului: Pamfil Seicaru, C. Xeni, Nicolae Novac, Dr. Faust Bradescu, Toader Ioras, St. Georgescu-Olenin, Sava Garleanu, I. G. Dimitriu, V. Buescu, Ion Tolescu, Filon Verca, Serafim Bratocea, Dr. Alexandru Suga, Romeo Bran, Dr. Ovidiu Vuia, Nicolae Rosca, Sever Manuceanu, Dr. Ana Maria-Marin, Ion Jovin, Prof. Univ. Stan M. Popescu, Radu Budisteanu, Prof. Univ. Dumitru Paulescu, Vintila Horia, Alexandru Moraru, Ovidiu Ionescu, Printul Mihail Sturdza, Ioan Mirea, Demetrius Leonties, G-ral Platon Chirnoaga, Prof. Univ. Eugen Lozovan si multi altii. A aparut in limbile: romana, franceza si engleza.

REVISTA FAPTA
Revista fapta a avut o apariție sporadică în două etape: 1956-1958 și 1963-1964. Revista Fapta a fost co-fondată de Horia Stamatu care între anii 1951 si 1961 trăieste în Spania, unde co-fondează de asemenea și revista "Libertatea Românească". Horia Stamatu s-a născut la 9 septembrie 1912 în Vălenii de Munte, județul Prahova. Urmează cursurile primare în orășelul natal, apoi Liceul Militar și Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București.  Debutează la revista "Floarea de Foc" condusă de Sandu Tudor. Este prof. suplinitor la Liceul "Cantemir Vodă" din București (1936-1937), iar în următorii doi ani redactor la "Enciclopedia României". Părăsește țara, în 1941, ajungand în Germania în lagărul de la Buchenwald (1942-1944). În 1945 se stabilește la Freiburg unde urmeaza studii de filosofie având profesor pe Max Muller, discipolul lui Heidegger. Ocupă funcția de lector de limba română la catedra lui Hugo Friedrich (1946-1948). Pentru doi ani locuiește la Paris. Aici conduce secția literară a Institutului Român de Cercetari de pe lângă Sorbona, fiind și unul din fondatorii lui, alături de Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugene Ionesco. Se stabilește pentru restul vieții la Freiburg. Înițial revista "FAPTA" apăruse la Freiburg (Germania) și îl avea director editor pe Mihail Fotin Enescu și redactor pe Radu Negoiescu și Horia Stamatu cu subtitlul "Foaie de lupta romaneasca pentru ziua de azi si de maine".

REVISTA LIBERTATEA ROMÂNEASCĂ
"LIBERTATEA ROMÂNEASCĂ" (Revista de gând și acțiune românească) l-a avut redactor pe Horia Stamatu. Garant: Mihai Fotin Enescu. iar primul număr a apărut la 1 Mai 1952 la Madrid, Spania. Începând cu numărul 4, revista apare lunar până în 1955.  Printre colaboratori: Octavian Buhociu, Alexandru Randa, Gheorghe Bumbesti, D. Anastase s.a.

REVISTA ȚARA ȘI EXILUL
"TARA SI EXILUL" (Curier Informativ al Miscarii Legionare) Director: Gheorghe Costea. Primul număr a apărut în anul 1964 la Madrid pe strada General Mola, 277.- 34-D,-  MADRID-16. Depósito Legal - M.3655 - 1965 - OFICINA AUXILIAR - Montera, 20. A fost considerată una dintre publicațiile cele mai însemnate apărute în lumea Exilului la care Horia Sima și-a adus aportul masiv, "TARA SI EXILUL" se constituie într-o bază de date de interes major, referitoare atât la sfera Exilului cât și la cea din țară în perioadă respectivă. 

vineri, 8 august 2014

Întâlnire A.S.A.R.S la Ambasada României în Spania



Întâlnirea delegației A.S.A.R.S. (Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania) cu E.S. dl.Ion Vîlcu, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Spaniei. Delegația A.S.A.R.S. a avut urmatoarea componență: dl. Gelu Vlașin- președinte, dl. Marius Gîrniță- vicepreședinte, dna. Mioara Risnoveanu-secretar, dna. Lina Floreamembru fondator.
A fost prezentată asociația atât în componența comitetului de conducere cât și în componența membrilor fondatori. S-au discutat aspecte relaționate cu dorința A.S.A.R.S. de a deveni punct de referință pentru scriitorii și artiștii români din Spania dar și despre obiectivele stabilite ca prioritate: structurarea paginii web pe secțiuni, dinamizarea asociației prin intermediul rețelelor sociale, organizarea de manifestări culturale de înaltă ținută valorică, participarea la evenimente comune cu alte organizații similare spaniole sau internaționale, etc. 

Întâlnire A.S.A.R.S / Consulatul României la Madrid



O delegație A.S.A.R.S. a participat miercuri 06 august 2014 la o întâlnire cu dna. Irina Marin - seful secție consulare și dna. Alexandra Mihai,viceconsul, pentru a prezenta Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania și pentru a discuta despre posibilitățile de colaborare pe termen mediu și lung. Delegația A.S.A.R.S. a avut următoarea componență: dl. Gelu Vlaşin - președinte, dl.Marius Gîrniță- vicepreședinte, dna Mioara Risnoveanu - secretar și dna Lina Florea - membru fondator.

marți, 22 iulie 2014

Diverbium - Dialoguri Interculturale Itinerante #2

A fost minunată și cea de-a 2ª ediție a proiectului Diverbium - Dialoguri Interculturale Itinerante - un proiect care își propune să utilizeze spațiile neconvenționale pentru promovarea literaturii române. Realizator proiect: Asociacion Cultural Diverbium. Coordonator proiect: Gelu Vlaşin. Colaborator principal: A.S.A.R.S. / Cofinanțator: DPRRP. Dacă prima ediție s-a desfășurat în localitatea Parla (Madrid) în incinta Bisericii Ortodoxe Românești, ediția cu nr. 2 a poposit într-un restaurant din localitatea Vallecas. Am avut parte de poezie de calitate: Dica F. AlexandruMarius GîrnițăMarin Dumitrescu, Sorin Dinco,Lina Florea, Dragos Cosmin PopaRaquel ViejobuenoMariana VladMioara Risnoveanu (în română, spaniolă și engleză), am vorbit despre Dadaism și despre Tristan Tzara, am ascultat muzică românească interpretată excelent la taragot (Nicolae Petriman), am ascultat 2 interpreți de muzică folk Nona Furnica șGelu Aldea) și două interprete de muzică populară Ana Mitrica și Mary Carmen Acfel) + Mocirița by Cristina Vlasin. O atmosferă de adevărată sărbătoare a bucuriei în mijlocul unei mulțimi româno - spaniole. Cea de-a 3ª ediție va avea loc la sfârșitul lunii august de asemenea într-un spațiu neconvențional: în aer liber, într-un parc public foarte cunoscut.

Asociația Culturală Diverbium (Asociacion Cultural Diverbium) este o organizație culturală non profit care are ca scop promovarea culturii române și sprijinul schimburilor culturale între România și Spania și alte țări ale Uniunii Europene. Sprijină acțiuni, în colaborare cu alte organizații sociale și culturale, din diverse domenii ale culturii: literatura, muzica, pictură etc. Promovează, elaborează și gestionează proiecte de acțiune socială și culturală, de cooperare pentru dezvoltare și codezvoltare, schimburi de bune practici, schimburi culturale atât la nivel local cât și la nivel regional, național și internațional. Asociația Diverbium sprijină colaborarea și schimburile de experiențe literare, culturale și turistice cu diferite organizații, promovând organizarea rețelele de informare, organizare precum și acordurile de colaborare. Elaborează și implementează programe și proiecte cu caracter social, turistic, literar și cultural inclusiv cu grupuri de persoane în situație de vulnerabilitate sau excluziune. Promovează și facilitează dezvoltarea artistică a tinerilor scriitori și artiști în general prin intermediul proiectelor formative și socio-culturale. Susține colaborarea cu instituții similare atât pe plan local cât și pe plan regional, național și internațional. Apără și susține Drepturile și libertățile individuale, recunoscute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Tratatele Internaționale pe baza legilor specifice din țara de reședință. Favorizează dezvoltarea și sprijină participarea activă a tinerilor scriitori și artiști în general pentru deplina integrare în toate aspectele relaționate cu societatea actuală. Realizează studii care să reflecte realitatea socio-culturală dar și rolul pe care-l au tinerii scriitori și artiști în societatea actuală.



Foto by Lina Florea

duminică, 13 iulie 2014

Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (A.S.A.R.S.)


Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (A.S.A.R.S) a fost constituită la data de 13 iulie 2014 în Madrid la inițiativa unui număr de 21 de membrii fondatori. Aceștia și-au ales prin vot secret pentru o durată de 1 an un Comitet de conducere format din:
1. Gelu Vlașin - președinte
2. Marius Gîrniță - vicepreședinte
3. Marin Dumitrescu - vicepreședinte
4. Mioara Rîșnoveanu - secretar
5. Mariana Vlad - trezorier
6. Dragoș Cosmin Popa - membru
7. Lina Florea - membru
Cei 21 de membrii fondatori sunt: Gelu Vlașin, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Mioara Rîșnoveanu, Mariana Vlad, Dragoș Cosmin Popa, Lina Florea, Nina Vasile, Sorin Dinco, Mihaela Horumbete, Ana Mitrica, Flori Maracovschi, Cristina Vlasin, Vasile-Eugen Barz, Ioana Irina, Mihai Marcel Chis, Marin Trasca, Nona Furnica, Nicolae Petriman, Dica F. Alexandru și Emilia Lefca.
Asociația are ca principale obiective:
  • Organizare de activități care promovează cultura, artele și literatura și colaborări în festivități, festivaluri tradiționale atât la nivel local cât și la nivel național sau internațional.
  • Inițiativa și impulsionarea producerii și difuzării culturii (pictură, teatru, literatura, muzică etc. ) din perspectiva locală, regională, națională și internațională.
  • Editarea, producerea, difuzarea și promovarea cărților, a materialului audio-video (CD, DVD) fie prin intermediul înființării unei edituri proprii fie prin intermediul parteneriatelor cu alte edituri
  • Colaborarea și coordonarea cu  toate acele instituții publice și private, civile, culturale și sociale care au obiective similare cu această Asociație.
  • Elaborarea de studii și informări asupra situației literaturii, artelor și a culturii în general și difuzarea informației culturale.
  • Urmărirea convocărilor publice și realizarea de proiecte pentru obținerea subvențiilor care să ajute la îndeplinirea obiectivelor propuse de această asociație.
  • Desfășurarea și crearea proiectelor și atelierelor care să impulsioneze schimbul cultural, artistic și literar între România și Spania și alte țări ale Uniunii Europene.
  • Servicii de reprezentare și agenți literari pentru scriitori atât români cât și spanioli sau din alte țări, și reprezentare pentru oricare alt tip de artiști.
  • Servicii de informare prin intermediul acțiunilor continue, despre toate resursele legale, juridice, laborale, sociale și culturale disponibile cu derivare către resursele existente.
  • Întâlniri, seminarii, congrese, concursuri, simpozioane, expoziții și dezbateri despre importanța literaturii, artelor și culturii, și asupra schimburilor culturale și artistice la nivel local, regional, național și internațional.  
  • Participare în federații autonome, statale, rețele naționale și internaționale, care au aceleași obiective
  • Seminarii, cursuri de formare și dezbateri destinate profesioniștilor care își desfășoară munca în mediul literar, artistic sau cultural în general. 
  • Realizarea campaniilor de sensibilizare și promovare  a volunatriatului în activitățile asociației.
  • Desfășurarea orcărui tip de activitate socială, culturală, științifică, tehnologică sau de oricare altă natură adecvată pentru îndeplinirea scopurilor specifice.
  • Campanii de sensibilizare a populației în general cu privire la literatura română și spaniolă, artelor și culturii în general.
  • Difuzarea lucrărilor și manifestărilor culturale ale artiștilor români, scriitorilor, poeților, muzicienilor pictorilor etc.
  • Participarea activă și permanentă în forumuri, conferințe și organe de lucru relaționate cu artiștii, scriitorii, poeții, pictorii,muzicienii, etc. 
  • Realizarea de cursuri și ateliere de creație, literare, culturale, turistice, accesul la noile tehnologii de promovare culturală
  • Conferințe și întâlniri culturale, reflecții și schimburi de experiență și bune practici cu entități de artiști străini și autohtoni, în ambitul național și internațional.
  • Pentru a-și îndeplini scopurile, Asociația va putea organiza orice fel de evenimente și acțiuni legale (conferințe, seminarii, dezbateri, publicații, evenimente culturale, proiecte de cooperare, sociale, culturale, artistice și analoage). De asemenea, va putea realiza atâtea studii sau lucrări câte consideră necesare. De asemenea va putea semna convenții, alianțe și contracte cu terți sau cu oricare alte instituții publice și/sau private care urmăresc aceleași scopuri specifice.  Va putea primi de asemenea donații și sponsorizări ca sursă de finanțare.  

miercuri, 2 iulie 2014

DIVERBIUM - Dialoguri interculturale itinerante #1

DIVERBIUM – DIALOGURI INTERCULTURALE ITINERANTE își începe incursiunea ibercă ! Prima ediție a avut loc duminică 29 iunie 2014 începând cu ora 17:00 în localitatea PARLA (Madrid) - Calle Sancha Barca No. 1. Invitați speciali scriitorii: Marin Dumitrescu, Nina Vasile, Marius Gîrniță, Elisabeta Boțan, Dragos Cosmin Popa, Lina Florea, Eugen Barz și muzicienii: Cristina Vlasin, David Sanz Reverte, Nona Furnica, Emanuel Cojocaru, Ana Mitrica. Proiectul DIVERBIUM – DIALOGURI INTERCULTURALE ITINERANTE este organizat de Asociația Culturală Diverbium din Madrid (Asociacion Cultural Diverbium) și beneficiază de cofinanțare din partea MAE / DPRRP (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni). Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare sala pusă la dispoziție de către Parohia Ortodoxă Română din Parla a devenit neîncăpătoare. Recitalul de poezie a ridicat ropote de aplauze iar partea muzicală s-a dovedit un deliciu cultural pentru toate gusturile. Dacă la poezie stilurile diferite ale autorilor au făcut diferența în schimb la partea muzicală am avut parte de folk, jazz, balade și chiar de muzică populară, spre încântarea celor prezenți care au fost senzibilizați până la lacrimi de către invitații speciali. Coordonatorul acestui proiect, scriitorul Gelu Vlașin a prezentat publicului 7 mari scriitori români din toate timpurile cu promisiunea ca la fiecare ediție să prezinte alți 7 mari scriitori. De data această au fost prezentați: Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Lucian Blaga și George Călinescu. Artista Cristina Vlașin a cordonat la rându ei programul muzical nu înainte însă de a prezenta 7 mari muzicieni români din toate timpurile: George Enescu, Hariclea Darclee, Ciprian Porumbescu, Cella Delavrancea, Maria Tănase, Gheorghe Zamfir și Anca Parghel.


 Asociația Culturală Diverbium (Asociacion Cultural Diverbium) este o organizație culturală non profit care are ca scop promovarea culturii române și sprijinul schimburilor culturale între România și Spania și alte țări ale Uniunii Europene. Sprijină acțiuni, în colaborare cu alte organizații sociale și culturale, din diverse domenii ale culturii: literatura, muzica, pictură etc. Promovează, elaborează și gestionează proiecte de acțiune socială și culturală, de cooperare pentru dezvoltare și codezvoltare, schimburi de bune practici, schimburi culturale atât la nivel local cât și la nivel regional, național și internațional. Asociația Diverbium sprijină colaborarea și schimburile de experiențe literare, culturale și turistice cu diferite organizații, promovând organizarea rețelele de informare, organizare precum și acordurile de colaborare. Elaborează și implementează programe și proiecte cu caracter social, turistic, literar și cultural inclusiv cu grupuri de persoane în situație de vulnerabilitate sau excluziune. Promovează și facilitează dezvoltarea artistică a tinerilor scriitori și artiști în general prin intermediul proiectelor formative și socio-culturale. Susține colaborarea cu instituții similare atât pe plan local cât și pe plan regional, național și internațional. Apără și susține Drepturile și libertățile individuale, recunoscute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Tratatele Internaționale pe baza legilor specifice din țara de reședință. Favorizează dezvoltarea și sprijină participarea activă a tinerilor scriitori și artiști în general pentru deplina integrare în toate aspectele relaționate cu societatea actuală. Realizează studii care să reflecte realitatea socio-culturală dar și rolul pe care-l au tinerii scriitori și artiști în scoietatea actuală.

 * fotografii de la acest eveniment: https://www.facebook.com/lina.florea.7/posts/659652327459176


sâmbătă, 29 martie 2014

Denigratologia

Niciodată nu am înțeles de ce există persoane care au o plăcere diabolică atunci când se ocupă de mesaje care vizează denigrarea sau calomnierea unui om. Observ câtă încrâncenare și câtă ură și câtă energie consumată doar pentru a "demonstra" că respectivul om trebuie pus la zid, "executat", scos înafara cetății. Pentru cei care sunt plătiți pentru acest lucru găsesc explicații însă pentru cei care o fac pur și simplu din plăcere nu pot să găsesc decât o singură explicație care ține de domeniul patologicului. Așa cum există ludopatia - definiția patologică a persoanelor care sunt îmbolnăvite de jocurile de noroc - există și denigratologia - persoane care sunt îmbolnăvite cu patima denigrării celuilalt. Acești oameni sunt pur și simplu bolnavi atunci când altcineva are succes, când altcineva reușește în viață, când altcineva devine recognoscibil în spațiul public. Mi-e milă sincer de acești oameni pentru că din păcate boala lor este incurabilă...


Eu nu pot să nu mă bucur de succesul fiecărui român din Spania sau din România sau de oriunde din lumea întreagă. Pentru că știu foarte clar că în spatele succesului se ascunde multă muncă, mulți ani de suferință și multe obstacole întâmpinate de-a lungul timpului. Așa că pentru mine fiecare român de succes este un român curajos, un român care merită să fie apreciat indiferent de convingerile lui politice sau religioase.