Paginas
luni, 14 decembrie 2009
deinen absurden depressionen
miercuri, 9 decembrie 2009
Neamul Vlasinilor in varianta actualizata
Neamul Vlaşinilor a mai primit de curand un membru nou in randurile sale. Se numeste Darius Andrei Vlaşin, si s-a nascut in data de 04 decembrie 2009, orele 00:30 in maternitatea spitalului Gregorio Marañon din Madrid. Are 3,050 kg si 53 de cm si va transmite tuturor un gand bun si multa sanatate si fericire in prag de sarbatori !
semnat: tati si mami :)
vineri, 20 noiembrie 2009
Don Quijote Ratacitorul si Omul decor la Gaudeamus
duminică, 25 octombrie 2009
Manifestul deprimist - agresiune si digresiune
Ceea ce vreau să subliniez este falsitatea şi duplicitatea celor care se oripilează în faţa unui text literar. Sunt de fiecare data aceiasi care se oripileaza în faţa oricarui text literar actual, pentru că nu înţeleg fenomenul literar în profunzimea lui şi pentru că n-au o minima cultură a cititului - lecturile lor s-au oprit undeva în clasicism - şi n-au depăşit niciodată epoca eminesciană, cocheteaza de asemenea cu scriitura şi au împânzit lumea cu epigonismele lor desuete. Au pretenţii să fie consideraţi scriitori de parcă titulatura asta chiar poate corespunde oricăui om care scrie. Aceiaşi vociferatori abundenţi sunt în realitate adepţii patriarhatului (indiferent de sex), al rasismului prea puţin disimulat, al xenofobiei nearticulate şi al unui fel de "traditionalism" feroce - patriotardul de serviciu în folosul comunităţii.
Există în drept şi în fapt numai adevărul promulagat de către cei mai sus menţionaţi. restul - în viziunea dânşilor - sunt reminiscenţe diavoleşti, satanişti sub acoperire, violatori în serie şi femei uşoare, bădărani de cartier şi drogaţi incurabili. Aceste patetice personaje, dacă ar deţine puterea absolută, cu siguranţă că ar încerca restaurarea inchiziţiei. arderea pe rug a ereticilor scriitori actuali "care-şi bat joc de limba şi literatura română folosind cuvinte obscene, triviale, agresive, etc." - dar aceşti oameni uita că trăim într-o societate actuala în care valorile sunt depreciate şi marginalizate, în care becalismele şi vadimismele şi vanghelismele au devenit puncte de referinţă, în care politicienii se bălăcaresc zilnic într-un limbaj suburban, în care vedetele tv sunt actriţe porno şi pitzipoance dezabuzate, în care jurnalimul a devenit o rampă de lansare pentru genul horror, în care şeful îşi angajează secretara dupa gradul de experienţă în felaţie, în care iarba a devenit un brand mai cunoscut decat palinca, în care trypurile nu sunt altceva decat reflecţia unor viziuni asupra ceea ce fiecare dintre noi şi-ar dori să trăiască într-o altă realitate.
Deci, într-o asemenea lume, într-o asemenea sociatate, complexa şi terifiantă, dinamică şi restrictivă în acelaşi timp, cum să nu poţi înţelege un text literar care nu face altceva decât să oglindească o realitate contundentă, cu expresii absolut intrate în cotidian, utilizate de toata lumea, începând cu portarul de la primarie şi terminând cu preşedintele ţării ? Repet, eu sunt pe undeva chiar un pudibond, nu cred că vreunul dintre amicii mei m-au auzit vreodată folosind expresii vulgare, dar asta nu înseamnă că trăiesc în altă lume şi nu văd ce se petrece în jurul meu, asta nu înseamnă că într-un posibil text literar scris de cineva n-o sa pot face vizualizarea critică în mod corect doar pentru că anumite expresii aparţinătoare textului mi se par prea puţin delicate - sigur că rupte din context anumite cuvinte şi expresii ar putea avea o cu totul alta interpretare, însă în realitate, aceste cuvinte şi expresii aparţin unui text literar tocmai pentru a reflecta cât mai bine o imagine, o întâmplare existenţială, un flash citadin.
Nu vreau să mă lungesc prea mult, vreau doar să mai fac o menţiune: atâta timp cât un text literar are toate valenţele valorice petru a fi considerat ca atare (şi asta poate să observe orice persoană cultivată cu minim simţ critic şi cu minim bagaj de lecturi) n-o să fiu niciodată de acord cu atacurile la persoană şi n-o să fiu partizanul nimănui care încearcă să folosească Reţeaua literară drept o rampă de propagare a ideilor xenofobe, rasiste, intolerante şi declamative.
joi, 15 octombrie 2009
Scriitorul nu este un boem prost imbracat care umbla tot timpul beat
"Scriitorul nu este un boem prost imbracat care umbla tot timpul beat"
Opinie: Scriitorul Gelu Vlaşin este de parere că a venit vremea unei schimbari de mentalitate
Gelu, ce părere ai despre conflictul dintre generaţiile de scriitori, despre acest „tineri versus bătrâni” existent la toate nivelurile de creaţie literară?
De fapt, conflictul ăsta între generaţii a existat întotdeauna. E adevărat că parcă s-a acutizat foarte mult, cel puţin în ultimul deceniu, şi asta este din cauză că există un sentiment foarte clar, frust, de necomunicare între ce înseamnă scriitor aşa-zis consacrat, ca să nu spun bătrân, şi scriitorii care sunt la început de drum. Acum, de ce s-a acutizat distanţa asta dintre tinerii scriitori şi scriitorii consacraţi, e foarte clar, sunt tineri care au mult mai multă vizibilitate publică decât mulţi scriitori consacraţi. Avem de-a face cu oameni care au publicat o carte sau două şi care sunt mai cunoscuţi decât scriitori care au şase, şapte cărţi publicate şi care, din păcate, nu au mai avut posibilitatea de vizualizare atât de puternică precum o au cei tineri.
Tinerii scriitori, un fel de paria ai societăţii
Cum sunt priviţi scriitorii tineri: în USR şi în afară, în societate?
S-a consolidat ideea că un scriitor trebuie să fie, în genere, un suferind, un boem care toată ziua este pe la Muzeul Literaturii cu capul pe sub masă, beat, prost îmbrăcat şi care locuieşte într-o dependinţă, într-o mansardă nenorocită. Or, ideea este păguboasă rău de tot. În primul rând pentru că şi ei sunt oameni, în al doilea rând sunt artişti, iar condiţia artistului în România este cea care este, în al treilea rând pentru că, fiind consolidat pe ideea că pentru a fi un artist autentic trebuie să fii un nenorocit de boem, unii îşi autovictimizează poziţia şi le dau astfel posibilitatea celorlalţi să-i marginalizeze.
Care sunt pârghiile ce ar putea duce la o inversare a raportului de responsabilităţi din USR în cadrul relaţiei tineri-bătrâni?
Acum, să fim sinceri, ce se întâmplă în USR este, practic, exact ce se întâmplă în societatea românească. Haideţi să ne uităm la structurile politice, haideţi să ne uităm la structurile administraţiei publice şi o să vedem că sunt conduse de oameni în vârstă care au probabil formată ideea din vechiul sistem de a controla totul. Atunci, foarte greu o să reuşească tinerii să pătrundă în structurile astea. Eu sunt de-a dreptul bulversat când stau de vorbă cu scriitori de o anumită vârstă şi care, pur şi simplu, nu înţeleg ce se întâmplă în scriitura de astăzi.
La USR, ca la prezidenţiale
Ce părere ai despre prezumtivii candidaţi la şefia USR?
Sunt nişte disproporţii evidente, ca şi la Preşedinţia României, şi la preşedinţia USR. Când tu nu eşti capacitat şi capabil nici măcar să participi la preşedinţia asociaţiei de locatari, şi tu vrei la Preşedinţia României sau, în speţă, a USR, mi se pare că nu există simţul ridicolului. Dan Mircea Cipariu, spre exemplu, cred că a făcut o alegere foarte proastă să candideze. Sincer, Nicolae Manolescu nu cred că are un contracandidat serios. Costi Stan este un tip echilibrat, dar nu are susţinerea necesară în afara Bucureştiului. Cât îl priveşte pe Nicolae Breban, valoric, îl văd egalul lui Manolescu. Din păcate pentru el, Breban nu are şarm şi este considerat că are o obtuzitate mai pronunţată în relaţionarea cu ceilalţi.
Intenţionezi să participi la alegerile din 2 noiembrie, de la Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. Ce ai putea schimba în bine dacă ai câştiga?
Sunt multe de schimbat şi dau în acest sens doar câteva exemple: în primul rând, paginile web ale ASB şi ale USR sunt jalnice, de o lipsă de profesionalism strigătoare la cer. Pe urmă, aş crea cluburi de lectură în care scriitorii să se întâlnească şi să socializeze. Eu am întâlnit la ASB o mulţime de oameni care spuneau că se întâlnesc numai când sunt alegeri. Aproape că nici nu se mai recunoşteau între ei. E absurd. Spaţii sunt nenumărate, Sala Oglinzilor de la USR stă acolo şi zace, nu are niciun fel de utilitate, deşi se plătesc toate cheltuielile de administrare.
Casa Monteoru, o afacere derulată sub tăcere
„Despre Casa Monteoru se spune că a fost câştigată în instanţă de cei care au revendicat-o, dar că s-a ajuns la o înţelegere să rămână în administrarea patrimoniului USR un timp determinat. Aici a fost mai degrabă o înţelegere între proprietarii de drept şi actualii chiriaşi. Asta implică şi o acţiune financiară, dar nimeni nu poate să spună în ce constă, pentru că nimeni n-a văzut vreun contract, nu s-a făcut publică niciun fel de situaţie şi asta datează încă de pe vremea de când preşedinte al USR era Uricaru.”
„Dacă ne vom trezi cu un vot dintr-ăsta, de pildă, Dan Mircea Cipariu - preşedinte, atunci eu îmi dau demisia. Îmi dau demisia din USR, din ASB, pentru că atunci chiar voi considera că am fost învins, chiar voi considera că nu mai este nimic de făcut în USR şi că lucrurile se află într-o decadenţă totală.”
* Interviu realizat de Gelu Diaconu in ziarul RING din 15 octombrie 2009 - detalii la: http://www.ziarulring.ro/stiri/8348/scriitorul-nu-este-un-boem-prost-imbracat-care-umbla-tot-timpul-beat
marți, 22 septembrie 2009
Marile jocuri de culise si orgoliile nemasurate ale unui candidat la presedentia USR
Scria Grig pe blog:
S-au ales reprezentanţii în Consiliul Naţional al Uniunii Scriitorilor din Romania - USR, după cum urmează (in ordinea numarului de voturi obtinute):
1.Varujan Vosganian
2.Nicolae Prelipceanu
3.Gelu Vlaşin
4.Liviu Ioan Stoiciu
5.Ghe. Istrate
Şi Comitetul de conducere al sectie Poezie de la ASB
1.Nicolae Prelipceanu
2.Cornelia Savu
3.Trăian T. Coşovei
4.Denisa Comănescu
5.Mariana Filimon
6.Aura Christi
7.Bogdan O. Popescu
8.Gelu Vlaşin
9.Grigore Şoitu
---------------------------------------------------------------------
luni, 21 septembrie 2009
Cosmin Ciotlos despre Don Quijote Ratacitorul
* detalii la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/cosmin-ciotlos-despre-don
marți, 15 septembrie 2009
Don Quijote Ratacitorul - unul dintre primele trailere de prezentare a unei carti din Romania
Adresa: Editura EIKON ,
Str. Mecanicilor, nr. 48, Cluj-Napoca
Tel./fax: 0364-117246, 0728-084803
miercuri, 9 septembrie 2009
sâmbătă, 5 septembrie 2009
Poeme în România literară nr. 35 / 04-09-2009
Revista România literară îmi publică în ultimul numar (35 / 04-09-2009) un grupaj de poeme din volumul Ayla (preconizat sa apară la începutul anului viitor la Editura Cartea Românească). O frumoasă surpriză la doar 4 zile de la aniversarea zilei de naştere :)
marți, 1 septembrie 2009
Cristina Vlasin - traducere din Javier Canaves
luni, 24 august 2009
DoDu made by Wayfalua
Asta, dragă DoDu, ca să-ţi dai și tu seama cât de precoce eram, în materie de „premii”! La școală am fost întotdeauna printre primii, dar nu știu cum se făcea că mai totdeauna trebuia să împart premiul I ori cu fi ul șefului de post, o jigodie agresivă și limitată care mă fugărea prin curtea școlii strigând: Geluuu purceluuuu... Geluuuuu purceluuuu și care-mi trăgea ghionturi la gimnastică de-mi dădeau lacrimile de furie și neputinţă, ori cu băiatu’ lui nenea primarul, un exemplar bubos și pârâcios, care pășea cu mândrie patriotică pe urmele lu tac-su, om uns cu toate alifi ile, pcr-ist de nădejdie și benefi ciar al unei „rente” lunare, pentru benefi cii aduse în folosul comunităţii! Prin clasa a VIII-a, profesoara mea de română, d-na Huniar, care mă avea la sufl et și care mă fascina ori de câte ori deschidea gura, avea o voce impresionantă și caldă în ciuda unei fi zionomii care n-o avantaja deloc, m-a trimis cu încredere la olimpiada de română, în ciuda protestelor unor odrasle premărite care-și revendicau acest drept, dar care n-aveau nici în clin și nici în mânecă cu tot ceea ce ar fi trebuit să însemne literatura română. Unul dintre subiectele de la olimpiadă a fost unul cât se poate de ciudat: descrieţi în versuri impresia voastră despre Ștefan cel Mare! Și uite așa, vrândnevrând, am scris eu prima poezie, de sorginte patriotică, cu care am și luat un premiu, spre fericirea profesoarei și disperarea colegilor.
La sfârșitul clasei a VIII-a, mi-am luat traista în băţ și am plecat întrun oraș apropiat, cel mai apropiat cu putinţă, la Năsăud, unde, singur cuc, am dat examen la liceul George Coșbuc, unul dintre cele mai renumite din zonă. Dat examen, luat examen, bucurie mare! Naveta cu autobuzul, în fi ecare zi vreo 30 de km dus și 30 întors. Dar parcă n-a fost așa infernal, doar mă obișnuisem cu naveta în primii mei ani de școală când trebuia să parcurg 8 km zilnic (dus-întors), din Tranzbordare – ţinutul de baștină al Vlașinilor și până în Telciu, localitatea în care se afl a Școala Generală. Dar, draga DoDu, haide să nu mă lungesc prea tare. Foaia mea de parcurs a fost una foarte lungă și plină de peripeţii. Cu vacanţele petrecute „în câmpul muncii”, la CAP-ul din Sânmihaiul de Câmpie, apoi ultima treaptă de liceu facută într-un alt oraș, Bistriţa, la vreo 45 de km de casă, Revoluţia făcută cu zb-ul în mână ca să un vină teroriștii arabi cu elicopterele și să distrugă sediul aflat în paragină al unei primării de provincie, cu patriotisme înfl ăcărate: noi tinerii, tineretul liber, schimbare, jos comunismul, cu întâlniri nocturne la sediul ziarului AHA, cu O.C. Hogea investigando activităţile ilicite ale deja nou formatei nomenklaturi, cu idealismele desuete și nopţile albe, cu festivalurile de teatru de la Sângeorz experimentandumi veleităţile actoricești într-un rol de pomină, cu vizitele mele, din ce în ce mai sporadice în zona ţinuturilor natale, apoi Clujul, apoi Bucureștiul. Frecventând Cercul de lectură a lui Ioan Bogdan Lefter sau cenaclul Litere de la Universitate.
Când mi-am depus actele pentru prima bursă, din 5 locuri oferite, obţinusem locul 6! Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă n-aș fi aruncat o privire pe lista celor acceptaţi, descoperindu-l, cu stupoare, pe unul dintre colegii mei de grupă, un individ absolut insipid, o nulitate în toată splendoarea descriptivă a definiţiei. Sângele meu de moroșan a început să clocotescă. Mi-am prezentat contestaţia, propunând, nici mai mult, nici mai puţin, o competiţie deschisă cu benefi ciarul celei de-a 5-a poziţii de pe listele celor acceptaţi la bursă. Și uite așa, cu mare tam-tam și cu riscul de-a intra în colimatorul apocalipticilor profesori universitari, m-am trezit cu o petiţie în care eram informat că, în urma analizei atente a contestaţiei mele, a fost suplimentat un al 6-lea loc pentru bursele pariziene. Hi, hi, hi! M-am trezit abia în Paris, locul în care mi-am ratat șansa de-a deveni cetăţean francez, pe motive de orbire, înainte de plecarea din ţară având nefericita inspiraţie de-a mă îndrăgosti. Așa că, am dat cu piciorul ofertelor franţuzești și m-am întors la marea iubire care, în marea ei mărinimie și recunoștinţă, m-a părăsit câţiva ani mai târziu în favoarea unui profesor din facultate.
Apoi crize, ani întregi de zbenguială psihotică, alcool, proletarism cu Marius Ianuș prin crâșmele cele mai deșucheate ale Bucureștiului. Și, normal, multe, multe pome. Nimic ieșit din comun, până în ziua în care am întâlnit-o pe Ioana Pârvulescu. Am stat la taclale și, printre alte minimalisme, i-am dat să citească vreo câteva poeme. Nu mă cunoștea aproape deloc, mă văzuse de câteva ori cu ocazia unor evenimente culturale. M-a sunat după câteva zile și mi-a spus că i-au plăcut foarte mult poemele mele și că, dacă n-am nimic împotrivă, ar vrea să le arate unor colegi din redacţia revistei România literară. La două săptămâni de la întâmplare eram invitat la redacţie. După o discuţie directă cu Constanţa Buzea, m-am trezit faţă în faţă cu Nicolae Manolescu. Aproape că mi s-a tăiat respiraţia. Mi s-au înmuiat picioarele de emoţie. Vezi tu, DoDu, eu primisem o educaţie tipic ardelenească în care factorul respect avea o conotaţie aproape mistică. Așa-l vedeam eu pe Manolescu. Un colos! Mi-a strâna mâna, Manolescu, și mi-a spus: tinere, îmi plac versurile astea și dacă n-ai nimic împotrivă aș vrea să le fac o prezentare în revistă. N-am fost în stare să scot nici un sunet, am aprobat, aproape mecanic, bâiguind un fel de răspuns gutural. Apoi, lucrurile s-au succedat cu o viteză ameţitoare. L-am cunoscut pe Traian T. Coșovei care mi l-a prezentat apoi pe Liviu Ioan Stoiciu. Ioan Es. Pop mi-a dat o rubrică în pagina de cultură a Ziarului Financiar, Stoiciu mi-a propus un loc în redacţia Vieţii românești, iar Iosif Naghiu m-a primit secretar administrativ la Asociaţia Scriitorilor din București. Premii, festivaluri de poezie, multe prietenii, primele invidii, primele răutăţi.
Într-o zi, cu pretextul unei invitaţii la un festival de literatură din Belgia, am plecat din nou în străinătăţuri. Am plecat în ideea că de data asta n-o să mai gafez precum o facusem la Paris. După un scurt popas în Franţa, am plecat în Spania. Și n-am mai gafat! Cel puţin, până acum. Tot ceea ce am obţinut ulterior a fost datorat oprimismului meu nativ și spiritului meu de luptă. Sunt și eu, ca și tine, un Don Quijote Rătăcitor, dragă DoDu, un combatant, incisiv cu impostura și intolerabil în faţa mediocrităţii. Cam ăsta ar fi răspunsul meu. Poate că e sufi cient sau poate că nu. Dar asta, oricum, contează prea puţin. În urma mea a rămas doar scrisul. Și nevoia permanentă de a-mi depăși propriile limite. Atât și nimic mai mult.
* Gelu Vlaşin, Don Quijote Rătăcitorul, Editura EIKON, 2009, Cluj-Napoca (fragment)
marți, 18 august 2009
Intalnirile de la Telciu
vineri, 14 august 2009
Poemul saptamanii in Ziarul de Duminica
miercuri, 12 august 2009
Don Quijote Ratacitorul poposeste la Telciu
S-a stins poetul Constantin Virgil Banescu (1982 - 2009)
A fost tradus în germană (Oskar Pastior, Ernest Wichner), spaniolă (Joaquín Garrigós) şi slovenă (Aleš Mustar). A primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2001) şi Premiul „Hubert Burda” pentru tineri poeţi din Europa de Est (Heidelberg, 2003). A beneficiat de burse literare în Germania. A publicat poezie în revistele Ziua Literară, Literatorul, Paradigma, Tomis, Poezia, Poesis, Viaţa Românească, Ziarul de Duminică, Tribuna, Mozaicul, Adevărul Literar şi Artistic, Bucureştiul Cultural, Manuskripte, Akzente, Schreibheft, Die Horen, Wespennest, Empireuma, Cuadernos del Ateneo.
A publicat traduceri din engleză în română (din Jean Harris) în Observator cultural şi Bucureştiul Cultural. A publicat traduceri din română în engleză, realizate împreună cu Jean Harris, pe www.wordswithoutborders.com (din Gabriela Adameşteanu), în Observator cultural (din Stelian Tănase) şi în Plural (din Ştefan Bănulescu), cu traducerea din urmă câştigând, împreună cu Jean Harris, bursa pentru traducere pe 2007-2008 a International Center for Writing & Translation al University of California, Irvine.
sursa biografiei: colocviu2009.wordpress.com
luni, 3 august 2009
Don Quijote Ratacitorul - jurnal iberic
Autor: Gelu Vlasin
Titlu: Don Quijote Ratacitorul
Editura Eikon, 2009
206 pag.
Don Quijote Rătăcitorul - Europa se construieşte cu cărţi (fragment)
Rondul de noapte
Perioada: 29, 30, 31 iulie 2009
Locul: Filiala "Andrei Muresanu" a Bibliotecii Judetene
In fiecare zi cu incepere de la 19ºº
joi, 2 iulie 2009
Experimentele Rolit ediţia a IV-a
Premiile RoLit ediţia a IV-a
Sâmbătă 4 iulie, ora 18:00 în Club A va avea loc cea de a IV-a ediţie a evenimentelor lunare RoLit concept în care primii şapte scriitori din topurile cititorilor şi criticilor la poezie şi proză sunt premiaţi. Premiile RoLit nu înseamnă festivism şi înmânări de diplome şi nu sunt urmate de chiolhanuri literare pe bani publici. Evenimentele sunt spectacole de poezie, proză şi teatru în regia Luminiţei Anton. Participă actorii: Diana Vlase, Lăcrămioara Brecea, Puiu Jipa, criticii Octavian Soviany, Felix Nicolau, Claudiu Komartin, Constantin Abăluţă, scriitori şi jurnalişti. În timpul evenimentului va avea loc lansarea volumului Zoon Poetikon de George Asztalos, editura Grinta, Cluj, iunie 2009, în prezenţa autorului. În încheiere un spectacol în premieră absolută, universală, pus în scenă pentru prima dată până în prezent.
Pentru a IV-a oară în acest an Club A se transformă în Club A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,X,Y,Z. Spitalul vouă / terapie de inimă, minte şi literatură. Invitat Jung Freud şi asistentele sale: Lăcrămioara Brecea şi Diana Vlase
Club A
Blănari 14
http://www.cluba.ro/
Mircea Cartarescu invitat la MTR pentru o lectura publica
marți, 16 iunie 2009
SGB isi lanseaza Chipurile la Bookfest
marți, 9 iunie 2009
Cosmin Perta la Poeticile Cotidianului
Cosmin Perta s-a nascut pe 5 decembrie 1982, in Viseu de Sus, Maramures. Licentiat al Facultatii de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, si masterand al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, este in prezent Secretar General de Redactie al revistei Cuvantul. A debutat in anul 2002 cu volumul de versuri Zorovavel, Ed. Grinta. In anul 2004, este coautor la Dictionarul Echinox. In 2005, publica, la Ed. Vinea, Santinela de lut, poeme. Este laureat a numeroase premii literare.