Paginas

vineri, 26 martie 2010

Concursul de literatură (secţiunea proză) şi-a desemnat câştigătorii

Ringul de Vorbe #02 a început cu o scurtă întârziere, de o jumătate de oră, cu lecturile și concursul de proză organizat de Rețeaua Literară. Prezentați pe rând de Gelu Vlașin, cei șapte concurenți și-au citit timid fragmentele în fața unei săli arhipline și au fost notați atât de public, cât și de Alexandru Matei, reprezentantul juriului. câștigătoarea desemnată de ambele tabere a fost într-un final Roxana Sonea, pe care o felicităm și vă recomandăm s-o citiți.


Roxana Sonea

Clasamentul final pentru concursul din Reţeaua literara (secţiunea proză) a fost urmatorul:

Clasament juriu:

1. Roxana Sonea - (Tg. Mures), 23 ani, studenta, Facultatea de
Medicina si Farmacie Tg. Mures
2. Emilian Tânăru - (Brasov), 26 ani, freelancer Brasov
3. Veronica Plăcintescu - (Bacau), 24 ani, redactor revista Teatrul Azi Bucuresti

Clasament public:

1. Roxana Sonea - (Tg. Mures), 23 ani, studenta, Facultatea de
Medicina si Farmacie Tg. Mures
2. Veronica Plăcintescu - (Bacau), 24 ani, redactor revista Teatrul Azi Bucuresti
3. Bogdan Coşa - (Codlea - Brasov), 21 de ani, student, Facultatea de Litere Brasov

Toţi finaliştii concursului de literatură ( 7 la poezie şi 7 la proză) vor primi invitaţii de participare la Tabăra de creaţie de la Telciu (Bistriţa-Năsăud) la Pensiunea Vlaşinilor în luna august 2010 (o săptămână de sesiuni de creative writing şi workshop-uri pe teme literare). Toţi finaliştii vor beneficia de lobby atât din partea Reţelei literare cât şi din partea siteurilor partenere în vederea publicării unei antologii dar şi pentru publicarea volumelor personale. Câştigatorii desemnaţi de public atât la secţinea poezie cât şi la proza au fost recompensaţi fiecare cu suma de 100 Ron.


După această primă parte a serii, a trebuit să improvizăm și să facem mai mult loc, să aducem scaune șamd, pentru că deja se stătea în picioare, pe jos, sau, într-un caz fericit, două persoane pe un loc. Nu ne gândeam că într-o seară de miercuri publicul va fi atât de numeros și, mai mult, se va tot mări odată cu trecerea timpului. Aș vrea să le mulțumim tuturor pentru prezență, dincolo de confortul scăzut de care au avut parte unele persoane.Puțină muzică, atmosferă destinsă și Felix Nicolau își face apariția pentru a prezenta cei trei concurenți din ring: Cosmin Dragomir, Sorin DespoT și Livia Ștefan. Cei trei au trebuit să treacă prin diverse probe ce au necesitat creativitate, improvizație, spontaneitate și chiar un minim de talent actoricesc: Slam, proba de germană, interviul cu publicul (unde s-au pus destule întrebări stânjenitoare, spre deliciul multora), improvizație pe text și altele.


Cosmin Dragomir si Felix Nicolau


Lupta a fost strânsă, totul s-a decis la ultima probă, iar câștigătorul din ring a fost desemnat, după cum mulți s-au așteptat, Cosmin Dragomir, la o distanță de 4 puncte de Sorin DespoT.

1) 374 puncte – Cosmin Dragomir
2) 370 puncte – Sorin DespoT
3) 351 puncte – Livia Ștefan



probele au fost întrerupte de scurte momente în care au fost oferite cărți publicului de către partenerii noștri, de la BuyBooks.ro (magazin de cărți online).


astfel cinci cititori se vor bucura de lectura romanelor: Zăpada (Orhan Pamuk), Trainspotting (Irvine Welsh), Ardoare(Lily Prior), Viața unui prost (Ryunosuke Akutagawa), Magicianul (John Fowles).


Evenimentul s-a terminat pe la 11 seara, iar din feedback-ul pe care l-am primit am înțeles că a ieșit o ediție mult mai bună. N-am întâlnit persoane dezamăgite, iar asta înseamnă că ne-am atins scopul. Ba mai mult, echipa Ringului de Vorbe s-a ales și cu un nou membru, este vorba de Gilda Comârzan, care va fi fotografa noastră. Așa că fiți pe fază, pentru că începând de acum, pe lângă clipurile obișnuite, vom posta și o grămadă de fotografii. Avem deja de făcut o selecție din câteva sute. Vineri anunțăm cine vine la Ringul de Vorbe #3, miercuri, pe 31 martie. Se zvonește că unul dintre concurenți ar fi Răzvan Țupa. Oare?

* mai multe fotografii de la eveniment puteţi vizualiza aici


vineri, 19 martie 2010

Intalnirile Scriitorilor Romani din Diaspora - prima editie

ÎNTÂLNIRILE SCRIITORILOR ROMÂNI DIN DIASPORA


Comitetul Director al USR
(Uniunea Scriitorilor din România) întrunit în şedinţă din prima parte a acestui an şi-a dat acceptul în legătura cu proiectul meu care vizează organizarea unor întâlniri anuale cu scriitorii români din diaspora. Uniunea Scriitorilor din România asigură cazarea invitaţilor la Vila Scriitorilor de la Neptun. Întalnirile Scriitorilor Români din Diaspora - prima ediţie sunt preconizate pentru toamna acestui an. Scriitorii români din diaspora (membrii ai USR) interesaţi să participe la acest eveniment sunt rugaţi să mă contacteze pe mail pentru a obţine mai multe informaţii: vlasin_gelu@yahoo.es



- prima ediţie -
2010

Spaţiul Cultural European în contextul actual 
Perspective şi Oportunităţi


Locul desfăşurării: Neptun, Vila Scriitorilor
Periodicitate: anual (24 - 26 septembrie)
Preşedinte Eveniment: Nicolae Manolescu
Coordonator proiect: Gelu Vlaşin,
Asistenţi coordonatori: Cosmin Ciotloş, Un Cristian


Modalităţi de desfăşurare:

La fiecare ediţie a întâlnirilor vor participa 25 de scriitori români din diaspora si 25 din România. În prima zi vor fi invitate câteva importante personalităţi ale spaţiului cultural românesc din afara graniţelor care vor susţine o scurtă alocuţiune. În ziua 2 şi 3 vor avea loc dezbateri libere asupra literaturii române în general şi asupra condiţiei scriitorului român din diaspora. Toti scriitorii romani din diaspora vor primi cate o diplomă de onoare. La fiecare ediţie vor fi acordate 2 premii: Premiul pentru promovarea literaturii române în afara graniţelor si Premiul pentru promovarea imaginii României în străinătate

Obiective:

Stabilirea unui legături mai bune între scriitorii români din diaspora şi cei autohtoni. Reabilitarea participativă a membrilor USR din afara graniţelor ţării. Promovarea imaginii USR atât în ţară cât şi în străinătate. Crearea unor posibile parteneriate în străinătate între USR şi instituţii similare prin intermediul contactelor pe care le deţin scriitorii români din diaspora. Realizarea unor schimburi interculturale între delegaţii ale USR şi delegaţii ale organizaţiilor similare din străinătate

Motivaţie:

În acest moment se simte acut lipsa unui punct de reper şi de întâlnire dintre scriitorii români din diaspora şi cei autohtoni. Scriitorii români din diaspora se simt ignoraţi cu desăvărşire deşi în majoritatea cazurilor şi-ar dori o participare activa la activităţile USR. Majoritatea scriitorilor români din dispora sunt foarte bine poziţionaţi în comunităţile în care-şi desfăşoara activitatea. Prin poziţionarea lor în comunitate, scriitorii români din dispora ar putea să contribuie activ la stabilirea unor parteneriate culturale precum şi la schimburi interculturale între USR şi delegaţii similare din străinătate.


luni, 15 martie 2010

Tineri poeti - Lazăra Elena-Gabriela


Lazăra Elena Gabriela

Nascuta la 22 octombrie 1992 in Bals - Olt, eleva la Liceul Teoritic Bals din judetul Olt, la doar 17 ani, Elena Gabriela Lazăra a fost revelatia serii in cadrul Poeticilor cotidianului din data de 11 martie 2010 din OtherSide Club Bucuresti. Cu o scriitura dezinvolta si cursiva, cu o imagistica remarcabila, acesta poeta are toate sansele sa devina cunoscuta si recunoscuta in valul cel nou al poeziei romanesti. Deloc utilizatoare de metafore desuete - cum se mai intampla din pacate la multi adolescenti care-si incearca puterile intr-ale scrisului, Gabriela convinge printr-o structura stilistica adecvata si printr-un limbaj care, desi nu foloseste cuvinte shok, reuseste sa impresioneze. Parca desprinse din idilele underground semnate de Jonas Mekas ori din Shadows de John Casavettes sau Pull my daisy de Robert Frank, imaginile din Omul cu sobolani au reusit sa impacteze definitiv atat publicul aflat in sala cat si jurizarea facuta la final de catre Octavian Soviany, Alexandru Matei si subsemnatul - Gabriela obtinand locul 1 din partea juriului si locul 2 din partea publicului la Concursul pe care l-am organizat in Reteaua literara si la care s-a numarat printre cei 7 finalisti . Totul depinde acum de modul in care va reusi sa iasa din grila de valorizare autoimpusa si de modul in care va intelege evolutiv diferentele dintre limita si limitare.

Omul cu şobolani

Doar omul cu şobolani

ondulează codiţele rozătoarelor pe bigudiuri

şi îşi arată faţa ascuţită

domnişoarelor cu coaste luxate

şi cu mâini de cuier,

zâmbitoare la vitrinele din oraş.



La vederea unui decolteu

limba i se rulează

şi dispare între buze

măturând dinţii de salivă,

lasă pofta sâ se agaţe într-un dinte ascuţit

de la coada gâtului.



Omul cu şobolani ademeneşte fetele cu părul lung ,

le spală colţurile despicate cu urzică

şi le dă drumul să zburde tunse asimetric,

să se piardă.

Sadisfacut îşi înfaşoară gâtul cu părul lor,

apoi adoarme.



*



Ferestrele prind mucegai dupa o oră de prinderi de buze,

un trup se ridică şi se pierde in Bucureşti,

celalalt trup rămâne acoperit in pereţi.



cu cămaşa desfacută se aşează lângă un felinar

şi râde.



*

Omul cu şobolani se trezeşte şi nu moare.


Suc de struguri


Podeaua e rece , iar tavanul e alb.

Strâng dantela ce-mi cade pe genunchi,

apoi o las să mi se scurgă printre degete

pentru că tavanul e alb

si dincolo de el sunt stele.



te caut...

pe sub pat , în pat , pe lângă pat

pe sub cărţi , în cărţi , pe lângă cărti

Şi te găsesc

ascuns în colţul tău

analizând particule de aer .



În gălăgia noatră

Am rămas doar noi .

Cei doi care zgârie pereţii în versuri albe,

Plănuind greşeli gramaticale .

Spune-mi...

Să dormim ? Să citim?Să scriem ?Să vorbim?

Pentru că orele trec trase de iepuri din zăpadă

Şi dispar în nori crăpati de creion.



Sucul de struguri se afumă in tigară ,

Nasturele cade de pe sprânceană .

Tot se rezumă în ceară ,

Iar ultimul ceas .

Se varsă în ochii tăi şi dispare.



Auzi tu ....

Mai putem cerne vise

Când prin ferestră trec

licurici si praf de sticle ?


Lorena

Vecina mea are părul ars,

prins in grabă cu stil japonez.

Din tâmple îi pornesc cerceii

care se termină în cozi de peşte.

Pe gâtul-scară o pisică

îşi încolăceşte coada pe trepte

arătându-şi dinţii galbeni.

Atunci când se plimbă

vârful umbrelei se prinde în albastru de metil,

iar nasul i se loveşte în colţuri.

Când se aşează pe scaun în S

deghetele subţiri adună genunchii,

iar corpul se sprijină de spătar.

Atunci e gata să împietrească

în bliţuri.


Corzi vocale


Corzile vocale scot mâinile pe fereastră.
*
În cămăşi până la călcâie,
Cu mâneci de tifon, bufante,

cei doi aleargă pe şirea spinării înverzite

unde venele ies, înfloresc şi dau portocale.

Ei se asează pe plămânul–nufăr ,

vâslesc prin lapte

să ajungă în livada cu mere,

să se urce pe limbă

şi să plece.

*

Corzile vocale sunt identice.


Leapşa

N-am pus buzele pe o ţigară până acum-

vreau sa rămână mereu roşii,

dar îmi place fumul

care iese uşor din gură formând bucle-

îmi place mirosul proaspăt ars

ce mi se îmbibă în haine, în păr,în piele.

E un fel de artă care te ameţeşte,

care te sufocă , care te face să o urăşti

până când o smulgi din buzele fumătorului

şi o arunci fără milă.

Oferă dependenţă privitorului nu celui care o consumă.

şi doare atăt de tare

încât vrei să îţi storci o lămâie în ochii,

să ai motiv să plângi , să gâfâi , să cânţi de bucurie.

joi, 4 martie 2010

Invitatie la poetici plus un concurs literar inedit




Joi, 11 martie 2010
, incepand cu orele 19:00, voi avea o lectura publica urmata de o dezbatere in legatura cu literatura in retea la poeticile cotidianului coordonate de poetul Razvan Tupa in Club Expirat & Other Side din Bucuresti. Conform traditiei, invitatul principal are dreptul sa invite pe altcineva, in speta un tanar autor. Cum a fost destul de dificil sa ma decid pe cine sa invit, m-am gandit, la sugestia lui Razvan Tupa, sa organizez o selectie pe baza unui concurs de texte trimise pe adresa mea de mail: vlasin_gelu@yahoo.es pana la data de 20 februarie 2010. Conditia esentiala este ca autorul / autoarea sa fie membru al retelei literare, nedebutat in volum si sa-mi trimita cateva texte semnificative (poezie sau proza) insotite de-o prezentare (cv). Autorul selectat o sa beneficieze ulterior de promovare (lobby) atat in Reteaua literara cat si prin intermediul siteurilor partenere pentru publicarea manuscrisului la o importanta editura din Romania. Castigatorul va fi anuntat cu o saptamana inainte de data la care este programat evenimentul din cadrul Poeticilor cotidianului.

Update 28 februarie 2010:

Dupa o prima selectie au ramas in concurs 99 de autori ! Datorita numarului mare de concurenti si faptului ca deja am vizualizat cateva texte suficient de interesante s-ar putea sa nu ma opresc doar asupra unui autor si sa invit la poeticile cotidianului mai multi concurenti

Update 05 martie 2010:


Vom avem 5 finalisti care vor participa in direct la poeticile cotidianului. Dupa ce isi vor prezenta creatiile, publicul va decide un castigator. Al 2-lea castigator va fi desemnat de catre un juriu format din criticii literari : Cosmin Ciotlos, Octavian Soviany si Alexandru Matei

Update 08 martie 2010:

M-am hotarat sa delimitez textele in functie de specificul fiecaruia. Astfel, vom avea 2 sectiuni: poezie si proza. Cate 7 finalisti la fiecare sectiune. Cei 7 finalisti de la poezie sunt invitati la Poeticile cotidianului, joi 11 martie. Finalistii de la proza vor fi invitati in cadrul unei editii viitoare (probabil) la Ringul de vorbe. O sa pot confirma abia dupa ce-o sa vorbesc maine cu partenerii mei Andrei Ruse si Felix Nicolau

Finalisti Poezie:

1. Aura Maru (Republica Moldova), 20 ani, studenta Facultatea de Litere Bucuresti
2. Lazara Elena Gabriela (Bals - Olt), 16 ani, eleva, Liceul Teoretic Bals - Olt
3. Andrei Dosa (Brasov), 24 ani, masterand, Facultatea de Litere Brasov
4. Silvia Gradinaru (Campina - Prahova), 20 ani, studenta, Facultatea de Limbi di Literaturi Straine Bucuresti
5. Irina Georgescu (Medgidia - Constanta), 24 de ani, masteranda, Facultatea de Litere Bucuresti
6. Adelina Barbu (Sutesti - Valcea), 16 ani, eleva, Colegiul National Gib. Mihaescu - Dragasani
7. Ada Aitonean (Turda - Cluj), 23 de ani, studenta, Facultatea de Litere Cluj


Finalisti Proza:

1. Bogdan Cosa (Codlea - Brasov), 21 de ani, student, Facultatea de Litere Brasov
2. Voicu Ella Malina (Stefanesti - Arges), 14 ani, eleva Scoala Stefanesti - Arges
3. Roxanea Sonea (Tg. Mures), 23 ani, studenta, Facultatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures
4. Emilian Tanaru (Brasov), 26 ani, freelancer Brasov
5. Patricia Apostol (Targoviste), 21 ani, studenta, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine Bucuresti
6. Raul Netoiu (Bucuresti), 17 ani, elev, Colegiul National Bilingv George Cosbuc Bucuresti
7. Veronica Placintescu (Bacau), 24 ani, redactor revista Teatrul Azi Bucuresti


Gelu Vlaşin