marți, 3 iulie 2007

Cafeneaua Erotica Twice


Cafeneaua Erotica Twice in parteneriat cu Editura Paralela 45 organizeaza, joi, 5 iulie 2007, orele 19.00, in Bucuresti pe terasa Clubului Twice (Str. Sfanta Vineri nr.4 - vis a vis de fast-food Sheriff's) dezbaterea cu tema Literatura erotica intre estetic si comercial.

Cartile de la care pleaca dezbaterea sunt: Fetisul piciorului de Vicente Munoz Puelles, Numele tau scris pe apa de Irene Gonzales Frei si Sappho. Amorurile unei muze de Erica Jong.

Sub un generic provocator, Biblioteca erotica, Gheorghe Craciun initia, in 2003, la Editura Paralela 45, un proiect cultural autentic. In aceasta colectie au fost publicate carti de literatura care nu ocolesc corporalitatea si sexualitatea, nar fara sa cada in vulgaritate, in formula -literaturii de consum-, in promiscuitate, in pornografie. Biblioteca erotica s-a dovedit o colectie atractiva si totodata de buna conditie literara si culturala. Incepand din 2007, din ratiuni de coerenta a proiectului editorial Biblioteca erotica a devenit serie in cadrul colectiei Fictiune fara frontiere.

Munoz Puelles foloseste viata pictorului suprarealist Pierre Molinier drept pretext, insa se indeparteaza continuu de ea, iar majoritatea experientelor erotice pe care i le atribuie sunt fictive. In Fetisul piciorului se regasesc mai mult obsesiile proprii ale autorului: erotismul intens, fetisismul, narcisismul, placerea travestirii. Molinier cauta femeia pretutindeni - in hainele si accesoriile ei, in papusile de marime naturala pe care le confectiona el insusi. Traia intr-un univers in care toate nivelele realitatii se confundau, inconjurat de amante, de creaturile tablourilor lui si ale fotomontajelor.

Irene Gonzales Frei ii dedica romanul Marinei, dintre toate personajele acestei povestiri singurul al carei nume nu am avut curajul sa-l schimb, si ii da cuvantul Sofiei – sa fie ea cea care ne povesteste, din amintiri, acea iubire navalnica printre bresele durerii si ale amaraciunii care le va uni pentru totdeauna si le va contopi trupurile, dincolo de sticla subtire a oglinzilor, in oglindirea lui Narcis. Sofia, o tanara ca atatea altele, locuieste la Madrid si-si traieste nelinistile si iubirile intr-un grup de provinciali. Dupa casatoria cu Santiago, relatiile ei sexuale cu acesta degenereaza in violenta. Sofia, nemultumita si trista o intalneste intr-o zi pe Marina. Atractia uneia pentru cealalta este de-a dreptul magica, irezistibila. Treptat, cititorii se vor lasa prinsi in povestea de dragoste a celor doua femei. Inchipuiri, vise, premonitii le vor aminti ca Marina traieste doar in memoria Sofiei si ca deasupra lor pluteste o amenintare...

Sappho. Amorurile unei muze (Sappho’s Leap, 2003) urmareste odiseea unei femei pline de pasiune, o poeta de exceptie - a zecea muza, cum ii spusese Platon -, tesuta pe fundalul minutios si veridic reconstituit al Lumii antice. Sappho, cea mai renumita poeta a Antichitatii, s-a nascut in insula Lesbos (cca 600 i.Hr.). Indragostita de Alceus, poet si el, comploteaza impreuna cu acesta la rasturnarea tiranului insulei. Insa incercarea lor da gres, iar cei doi sunt exilati. Silita sa se casatoreasca impotriva inimii si vrerii ei, Sappho se lanseaza intr-un sir de aventuri, amoroase si nu numai, care o poarta pe toate meleagurile cunoscute, reale sau mitice, din Egipt pana-n Hades.

Invitati ai dezbaterii pe tema Literatura erotica intre estetic si comercial vor fi criticul si istoricul literar Ion Bogdan Lefter si traducatorii acestor carti: Mirela Petcu, traducatoarea volumelor Fetisul piciorului si Numele tau scris pe apa, Ana Budica, traducatoarea romanului Sappho. Amorurile unei muze, Constantin Dumitru Palcus, traducator a numeroase carti de literatura erotica si Lucian Pricop, director editorial.

De asemenea, intreaga seara va fi condimentata de un performance muzical al artistei Cristina Cornea si de versurile poetului Gelu Vlasin.


Dezbaterea va fi mediata de scriitorul Octavian Soviany.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu