duminică, 9 octombrie 2011

Reteaua literara - o platforma culturala alternativa cu aproape 8000 de membri

 
Reţeaua Literară şi-a început existenţa în luna ianuarie 2008 sub forma unui proiect privat experimental . În prima lună de existență au fost 4998 vizitatori. Un an mai târziu, în luna ianuarie 2009, Reţeaua Literară inregistra 14.820 vizitatori/lună ajungând în luna noiembrie a aceluiaşi an la 47.363 vizitatori/lună. Reţeaua Literară contabiliza la inceputul lunii octombrie 2011:

7.834 membri
971.645 vizitatori unici din 174 de ţări 
1.967.727 vizite realizate
cu un timp mediu de rămânere pe site de 04:55
si o medie de circa 1800 - 2000 vizitatori unici/zi.

Pe primele locuri în topul vizitelor se situează următoarele ţări: România, Moldova, Spania, SUA, Franta, Israel, Italia, Germania,  Anglia, Canada.

Reţeaua literară se constituie ca o platformă alternativă pentru promovarea scriitorilor români în străinătate, pentru promovarea literaturii române în spaţiul european, pentru socializarea oamenilor de cultură, pentru realizarea contactelor dintre scriitori si editori, dintre promotori culturali şi traducători, dintre organizatorii de evenimente culturale şi potenţialul public.  

Rețeaua literară are pagină pe facebook unde s-au înscris cca. 5000 de pasionați ai literaturii, artelor și culturii iar în rețeaua twitter  avem aproape 1000 de utilizatori.

motto: Promovăm România prin cultură, promovăm valorile artistice prin intermediul schimburilor interculturale la nivel european, promovăm valoarea, promovăm valorile românești.

marți, 30 august 2011

Cartea Romaneasca va invita la Libraria Dalles sa o descoperiti pe Ayla!

Vineri, 2 septembrie, de la ora 17.00, la Librăria Dalles (B-dul N. Bălcescu), din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului de poezii Ayla, recent apărut în colecţia de Poezie a editurii Cartea Românească. Alături de autor, vor dezvălui din secretele Aylei Paul Cernat, Alexandru Matei şi Octavian Soviany.  Dialogul va fi moderat de Bianca Burţa-Cernat


duminică, 7 august 2011

Prima recenzie pentru Ayla - în România literară by Gabriela Gherghişor (#1)

Îi mulţumesc Gabrielei Gherghişor pentru recenzia făcută Aylei în România literară: "Cine este sau ce este Ayla? Într-o notă de pe manşeta copertei a IV-a, poetul mărturiseşte că „ayla este punctul de reper necesar, este centrul pământului, alma mater. întruchipând sublimul existenţial, doza de imaginar luminos, ayla reprezintă o incantaţie transmisă înspre tot ceea ce adulez în momentele mele de maximă sinceritate: simţirea. ayla este simbolul feminităţii, este zborul, înălţarea deasupra lumii!“. Ayla este, de fapt, o fantasmă feminină care generează şi coagulează alte fantasme ori reverii, mai ales cultural-livreşti („în dimineaţa asta/ sunt cézanne/ şi beau absint/ şi fumez cu jojo/ tutun englezesc/ jojo are degetele/ în formă de pâlnie/ prin pâlnie se strecoară/ arakhne/ ca o imagine prăfuită/ care mă învăluie/ din piramide de calaveras“ sau „ayla îmi întinde palma/ lipită de geam/ şi geamul/ începe să-mi curgă/ printre degetele cu care/ altădată pictam/ tablourile lui dali“). Poemele din ciclul Aylei, cu o dicţiune simplă şi cu o puzderie de trimiteri spre culturosferă, par nişte încântătoare exerciţii de imaginaţie, chiar dacă un leit-motiv al lor este însăşi simţirea..." (Continuare aici)

joi, 28 iulie 2011

“Poezia mea nu-mi mai aparține din momentul în care și-a luat zborul în lume…”

Interviu in revista Pagini de Cultură by Raul Băştean : "Fiecare nouă carte înseamnă un alt început. Privesc lumea din perspectiva îndepărtării de mine și îmi asum condiția existenței prin raportarea la simțire. Nu-mi pot înțelege trăirea dacă lumea nu asimilează prin poezia mea o parte din atingerea îngerilor. Pentru că lumea se reponsabilizează mereu de tot ceea ce înseamnă deasupradincolo. Exist în măsura în care reușesc să mă ridic deasupra lumii. Și când sunt acolo, sus, îmi dau seama că de fapt lumea sunt eu. Când reușesc să mă ridic deasupra mea, însemnă că sensul existenței mele capătă un înțeles primordial. Dar ca să mă înalț deasupra lumii a trebuit să învăț zborul. Ayla s-a născut din zbor și din simțire. Din viziunea sublimului și din îmbrățișarea luminii. Ayla este ființa."... (continuare aici)

joi, 7 iulie 2011

Apariție editorială: Ayla, Ed. Cartea Românească 2011


La Editura Cartea Românească, în colecţia “Poezie”, a apărut cea de-a 7ª carte ce-mi poartă semnătura, volumul "Ayla".
ayla este punctul de reper necesar, este centrul pământului, alma mater. întruchipând sublimul existenţial, doza de imaginar luminos, ayla reprezintă o incantaţie transmisă înspre tot ceea ce adulez în momentele mele de maximă sinceritate: simţirea. ayla este simbolul feminităţii, este zborul, înălţarea deasupra lumii! strabătând ţinuturile subliminalului şi afectivului nedeclarat, ayla îşi îndreaptă privirile înspre acele zone nedescoperite în care predomină starea de boemă autentică, absintul domesticit şi cavalerismul nedisimulat. ca şi cum lumea s-ar metamorfoza dintr-o dată în altceva. în devenirea întru devenire. în bildung. ipostazele aylei devin ipostazele întrebărilor fără nici un răspuns premeditat pentru că ayla călătoreşte pretutindeni.

* cartea poate fi gasită în librariile din: click aici !

duminică, 5 iunie 2011

Trecerea in nefiinta a poetului Ion Zubascu

Poetul Ion Zubaşcu a murit sâmbătă 28 mai 2011, în Bucureşti, la vârsta de 62 de ani (comunicat primit de la Uniunea Scriitorilor din Romania.) Ion Zubaşcu a publicat în majoritatea revistelor prestigioase de literatură din România. A primit numeroase premii pentru poezie, muzică şi jurnalism, iar recent a primit marele premiu al concursului "Cartea Anului 2010" organizat de Reţeaua literară. Poet, cântăreţ, ziarist, Ion Zubaşcu s-a născut în 18 iunie, 1948, în localitatea Dragomireşti, Maramureş. 15 ani a fost profesor de literatură în Maramureş. Din 1983, se mută în Bucureşti cu familia. În ultima perioada a lucrat la revista literară Viaţa Românească, după 25 de ani de presă de informaţie, la principalele publicaţii ale ţării. A publicat volumele de versuri Gesturi şi personaje, Albatros, 1982, Copilării (antologie de scriere creatoare), Litera, 1982, Omul de Cuvânt, Cartea Românească, 1991, Întoarcerea la Dumnezeu, Panteon, 1995, Omul disponibil (I), Axa, 1999, Omul disponibil (II), Brumar, 2009, Moarte de om. O poveste de viaţă, Limes, 2010.
"Dacă şi cărţile au destinul lor, cum spune proverbul latin, atunci Marele Premiu oferit de Reţeaua Literară volumului meu „Moarte de om. O poveste de viaţă”, Editura Limes, pentru Cartea Anului 2010, secţiunea Poezie, atunci acest premiu face parte deja din destinul volumului. Pentru o carte de versuri, un asemenea premiu e un noroc neaşteptat care îi oferă o vizibilitate distinctă într-un spaţiu în care se citeşte din ce în ce mai puţin şi se cumpără şi mai puţin. Surpriza mea e cu atât mai mare cu cât nici unul dintre prestigioşii critici literari care au făcut parte din juriu n-au scris până acum despre carte şi nici n-au nominaliat-o măcar la evaluările obişnuite de la sfârşitul anului 2010 c-ar fi existat, într-un an - e adevărat – asaltat de o veritabilă avalanşă de cărţi de poezie extrem de valoroasă, mai ales optzecistă. Se cuvine cu atât mai mult să mulţumesc acestui juriu de tineri critici valoroşi şi exigenţi petru premiul pe care l-au acordat cărţii mele, poetului şi managerului Gelu Vlaşin, preşedintele juriului, pentru osteneala numai de el ştiută din spatele acestei iniţiative. Trebuie să mărturisesc că până la vârsta pe care o am, nu m-am scăldat în premii literare şi acest premiu neaşteptat oferit de Reţeaua Literară s-ar putea să fie primul, dar şi ultimul acordat cărţii „Moarte de om. O poveste de viaţă”. Se cuvine să-l preţuiesc cu atât mai mult, cu cât vine să confirme includerea unui grupaj de versuri din volum în antologia „Cele mai frumoase poeme din 2010”, Tracus Arte, realizată de poeţii Claudiu Komartin şi Radu Vancu. Condider că Marele Premiu pentru cartea de poezie a anului 2010, acordat de Reţeaua Literară, se cuvenea în egală măsură oricăruia dintre valoroşii poeţi care au obţinut următoarele premii şi numai hazardul care obligă juriul să se lase în seama numărării sorţilor a ales cartea mea. Îi doresc Reţelei Literare, probabil cea mai extinsă ofensivă de meditizare lierară în mediul virtual românesc şi nu numai, o adevărată putere publicitară iniţiată şi consolidată de Gelu Vlaşin, să vegheze pentru a rămâne în timp ceea ce şi-a propus prin satutul său: „Promovăm România prin cultură, promovăm valoarea”. Ion Zubaşcu

luni, 30 mai 2011

Master en Instalaciones - IDESIE - Escuela de Negocios

Es para mi un placer presentar el Master Business and Building Engineering - MBBE - de IDESIE Business School. El MBBE es un programa Master único e innovador. Las organizaciones están experimentando en medio de un entorno incierto y difícil un continuo cambio. Para ello, se requieren profesionales con una elevada cualificación y capacidad para inspirar confianza y contagiar entusiasmo, asumir nuevos desafíos, vencer miedos y ayudar a crear el futuro. Hoy, más que nunca, la empresa necesita a estos líderes, y la sociedad, a su vez, precisa empresas capaces de construir un futuro sostenible asentado sobre sólidos fundamentos.IDESIE Business School ha conseguido reunir a prestigiosos profesionales con el objetivo de formar a los alumnos desde el rigor académico, con una perspectiva global y un enfoque eminentemente práctico. Deseamos formar profesionales que en su desempeño sean valorados por su eficacia, capacidad para trabajar en equipo y por el respeto a los valores éticos dentro de la empresa. En el MBBE nuestros alumnos recibirán una formación única, basada en el conocimiento profundo de las instalaciones que integran una edificación, con una dirección de proyectos eficiente fundamentada en el uso de las mejores herramientas de la dirección de empresas. Estamos convencidos que el MBBE supondrá un importante impacto en vuestra carrera profesional y os ayudará a convertiros en profesionales de referencia dentro del sector de la edificación. Desde el IDESIE os invitamos a participar en este reto.
Cordialmente,
Marcos Luengo
Presidente

marți, 17 mai 2011

AVENTURA POÉTICA - POETRY ADVENTURE

Asociación Juvenil RoMadrid Cultural Club
AVENTURA POÉTICA

La única asociación activa de jóvenes rumanos de España, se enorgullece en presentarles su nuevo proyecto “POETRY ADVENTURE” “Poetry Adventure” es un proyecto Juventud en Acción, avalado por la Unión Europea e implantado en colaboración con el Instituto de la Juventud del , Política Social e Igualdad, que tiene como objetivo principal mejorar el conocimiento, habilidades, y competencias de los profesionales que trabajan con jóvenes con dificultades de integración cultural, empleando la poesía como método de inclusión. El curso de formación tendrá lugar entre 26 y 31 mayo de 2011 en varios puntos de la Comunidad de Madrid. En búsqueda de la inspiración hemos elegido cuidadosamente las localidades entre Madrid capital para comunicación, un día en Cuenca para creación y El Berrueco en la Sierra Norte, un exquisito escenario para la las sesiones ordinarias de trabajo y el disfrute de la naturaleza. Durante los 8 días de este curso de formación se juntarán en un proceso de aprendizaje recíproco dirigido participantes provenientes de 13 países: 12 miembros de la Unión Europea: Bulgaria, España, Estonia, Francia, Grecia, Hungría, Holanda, Italia, Lituania, Portugal, Rumanía, Eslovenia y Turquía. Las actividades planteadas incluyen: trabajo sobre la expresión poética individual y en grupo, creación poética, descubrimiento de la naturaleza y entorno cultural como fuente de inspiración, etc. Los principales métodos de trabajo empleados combinan educación formal y no-formal, así como aprendizaje visual, auditivo y cenestésico... (continuacion...)

sâmbătă, 14 mai 2011

Cafe Libertad 8 - Madrid



Recital de poesia en el mas conocido Club literario de Madrid - Cafe LIBERTAD 8: http://www.libertad8cafe.es/ con la participacion de : Ariadna Petri / Alex Flor.inDica / Gelu Vlasin / Carlos Ruiz Hernández - Vaquero / Laura Tajada (9 de mayo de 2011)

miercuri, 11 mai 2011

POESÍA, IMPROVISACIÓN, RAP

El pasado Martes, 3 de Mayo 2011, a las 19.30 la Asociación Juvenil Cultural Club en colaboración con la Facultad de Filosofía y la Facultad de Filología de la Universidad Complutense de Madrid han organizado el espectáculo Tríptico de Extensiones y Conjunciones de Identidad, que ha sido compuesto por un recital de poesía, un taller de improvisación de palabras y creación literaria y un breve recital rap, dentro de la I Semana  Complutense de las Letras. El recital poético del Círculo Poético RefleXos, varios de ellos vinculados con la UCM, se desarrollo en torno al tema de la movilidad cultural e identitaria que estos han experimentado, así como la riqueza de experiencias, formas y contenidos expresivos que aportan a la sociedad española. El grandioso espacio del hall de la Facultad de Filosofía resonó con los versos de , Alexandru Florin Dica, Carlos Hernández-Vaquero y Gelu Vlasin. Taller de creación organizado por el Taller Embístete con Palabras a partir de las extensiones del alma (y res) excitadas por el recital, y otras, personalizadas, aportadas por los mismos participantes, se crearon palabras, emociones, ilustraciones y versos. Destacamos la palabras “desdesear”, inventada por el Prof. José Fernando Rampérez  Alcolea, Vicedécano de la Facultad de Filosofía. El taller concluyó con la creación un poema incorporando las palabras inventadas, en el que cada participante aportó una palabra. El primer verso es la creación del Prof. Jesé Manuel Lucía Megías, el Director de la Semana Complutense de las Letras...(continuacion...)

marți, 10 mai 2011

Cultura românǎ în Slovacia

"Cartea doamnei Libuša Vajdová Rumunská literatúra v slovenskej kultúre (1890-1990) /Receptarea literaturii române în Slovacia între 1890 şi 1990, publicată în anul 2000 la Bratislava, de către Academia Slovacă de Ştiinţe, în cadrul colecţiei „Stručné dejiny umeleckého prekladu na Slovensku” (Scurtǎ istorie a traducerilor literare din Slovacia) constituie o lucrare de pionierat, fiind primul studiu sintetic ce valorificǎ procesul de difuzare/traducere/receptare a scriitorilor și oamenilor de culturǎ români în acest areal geografic. Iniţiativa cercetǎtoarei a fost salutatǎ de Institutul Cultural Român printr-o distincţie care atestǎ atât unicitatea demersului, cât și activitatea acesteia, de veritabil ambasador cultural al României în Slovacia. De câteva decenii se dovedește un promotor infatigabil al spritualitǎţii românești, fie în calitate de critic și istoric literar, fie ca translator al unor creaţii reprezentative ale momentului. Astfel, în „portofoliul” ei de traducǎtor figureazǎ, fie cu opera întregi, fie cu fragmente tǎlmǎcite în periodice nume precum: Ana Blandiana, Mihai Giugariu, Pompiliu Mareea, D.R. Popescu, Sânziana Pop, Marin Preda (Intrusul), Marin Sorescu (Matca, Setea muntelui de sare), Nichita Stănescu, Sorin Titel, Gabriel Chifu, Liliana Ursu, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu (Hanu Ancuţei, Zodia Cancerului, Ostrovul lupilor în colaborare cu Jindra Husková-Flajshansová și Peter Kopecký), Fănuş Neagu (Îngerul a strigat), Leonida Teodorescu (Cine a fost Adam?) etc. Cercetarea Rumunská literatúra v slovenskej kultúre (1890-1990) nu este una monocordǎ. Şi nici încǎrcatǎ de subiectivitate naţionalǎ..."(continuare...) --------------- [autor: Sitar-Taut Daniela

luni, 9 mai 2011

Târgul Naţional al Cărţii de Poezie

TNCP, ediţia a II-a, este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale Târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. Bucureştiul este printre singurele capitale europene care nu are un Festival de Poezie de mare amploare. TNCP vine să suplinească acest deficit major, care plasează atât poezia, cât şi pe poeţi, în spaţii periferice de promovare....(continuare...)

duminică, 8 mai 2011

Eveniment - Mario Vargas Llosa

În această săptămână, Universitatea Complutense din Madrid, una dintre cele mai redutabile universități din întreaga lume, a găzduit Săptămâna literelor  eveniment dedicat în exclusivitate scriitorului Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (2010) și fost student al acestei universități între anii 1958 / 1960. (Evenimentele au fost coordonate de Jose Manuel Lucia Megias). În 1971, la Universitatea Complutense, scriitorul Mario Vargas Llosa obține titlul de doctor în Filologie Romanică susținând teza: Garcia Marquez: limba și structura operei narative.  În fața unei săli de festivități neîncăpătoare, Mario Vargas Llosa a participat la o masă rotundă intitulată Conversație la Universitate - un dialog despre literatură, viață, societate și amintiri studențești, dialog purtat cu Juan Cruz și Carlos Granes (continuare...)

miercuri, 20 aprilie 2011

Gala Premiilor Rețeaua literară

La Târgul de Carte BookLand, într-un cadru festiv, însă nonconformist, duminică 17 aprilie 2011, începând cu orele 12:30 pe scena Strabuks a avut loc Gala Premiilor "Rețeaua literară". Juriul format din Crina Bud, Paul Cernat, Alex Matei, George Neagoe si Gelu Vlasin a desemnat urmatorii castigatori: (continuare...)

miercuri, 13 aprilie 2011

Finalistii Concursului National


În urma deliberărilor făcute de juriul Concursului Național din Rețeaua literară vă prezentăm lista finaliștilor de la secținea poezie. Menționăm faptul că au fost înscriși în concurs peste 200 de concurenți. În lista finaliștilor au fost incluși toți cei care au primit un punctaj corespunzător din partea juriului. Juriul Rețelei literare pentru Concurs este format din: Paul Cernat, Alexandru Matei, George Neagoe, Crina Bud și Gelu Vlașin.


Finaliștii Concursului Național Rețeaua literară / secțiunea poezie (ordinea finalistilor din lista este aleatorie si nu reprezinta un clasament final !) :
Alexandru Văsieș
Andreea Teliban
Mihai Ionuț Ologu
Synthia Jacob
Matei Hutopila
Cătălina Matei
Szocs Maria - Krista
Raluca Șandor
Iulia Matei
Oana Zahiu
Ioana Miron
Lavinia Alexa
Alexandra Vatamanu

* toți finaliștii sunt invitați să participe la Gala Premiilor Rețeaua literară !
 

Gala Premiilor REȚEAUA LITERARĂ va avea loc la București în cadrul Târgului de carte BookLand, duminică 17 aprilie 2011, între orele 12:30 și 13.30 pe scena Starbucks. Vor fi desemnati atât câștigătorii Concursului Cartea Anului 2010 (poezie și proză) - concurs la care au fost înscrise 145 de cărți precum și câștigătorii Concursului Național Rețeaua literară (poezie și proză) - concurs la care au participat peste 200 de concurenți. Finaliștii Concursului Cartea Anului 2010 pot fi vizualizați la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/cartea-anului-2010-finalistii.

luni, 4 aprilie 2011

Leadership – o condiție a succesului !


Evenimentul va avea loc la Barcelona, pe 5 aprilie, 2011, la Centrul Internațional de Afaceri GILD, începând cu orele 19:00. Conferința, al cărei slogan este «Leadership – o condiție a succesului!», va reuni studenți și tineri absolvenți români, profesori români și internaționali și membri de marcă ai comunității de afaceri catalane. Organizat de Liga Studenților Români din Străinătate, evenimentul își propune să sprijine colaborarea dintre tinerii români și companiile din Catalunya. Organizarea evenimentului beneficiază de sprijinul: Deyfin Business Consulting, GILD, eMascaró, Opus5, Adminex, România din Diaspora, Rețeaua Literară, Miriam Fisas. Detalii la: http://romaniadindiaspora.ning.com/profiles/blogs/leadership-o-conditie-a

sâmbătă, 26 martie 2011

DIVERBIUM - club de lectura #2

Asociatia DIVERBIUM anunta cea de-a 2ª editie a  Clubului de lectura DIVERBIUM. Amfitrion: Gelu Vlasin. Intalnire va avea loc sambata 26 martie 2011, orele 17:30. Invitata: Gladys Rodas, scriitoare. In cadrul clubului vor avea loc si discutii pe marginea cartii lui  Alexandru Ecovoiu - Los tres niños Mozart (Cei trei copii Mozart), Adaramada Ediciones, 2008 (traducción de: Joaquín Garrigós). Va asteptam sambata 26 martie incepand cu ora 17:30 la Clubul de lectura DIVERBIUM.  Partenerii acestui eveniment sunt: Reteaua literara si Romania din Diaspora.

miercuri, 16 martie 2011

Atelierele muzicale DIVERBIUM #01

Asociatia DIVERBIUM anunta deschiderea Atelierelor muzicale DIVERBIUM. Amfitrioana: Cristina Vlasin, artista. Prima intalnire va avea loc sambata 19 martie 2011, orele 17:30. Invitata: NUR (Nuria Elósegui ), artista. Va asteptam sambata 19 martie incepand cu ora 17:30 la Atelierele Muzicale DIVERBIUM , mail: diverbium.club@gmail.com, web: http://diverbiumclub.blogspot.com. Partenerii acestui eveniment sunt: Reteaua literara si Romania din Diaspora.




marți, 8 martie 2011

DIVERBIUM - club de lectura #1

Asociatia DIVERBIUM anunta deschiderea Clubului de lectura DIVERBIUM. Amfitrion: . Prima intalnire va avea loc sambata 12 martie 2011, orele 17:30. Invitat: Vibiana Zambrano, scriitoare. In cadrul clubului vor avea loc si discutii pe marginea cartii lui Ioan Es Pop, Ieudul fara iesire (El Ieud sin salida) aparuta in 2010 la editura Baile del Sol in traducerea lui Dan Munteanu. Va asteptam sambata 12 martie incepand cu ora 17:30 la Clubul de lectura DIVERBIUM. Partenerii acestui eveniment sunt: Reteaua literara si Romania din Diaspora.
..

miercuri, 2 martie 2011

Gala Premiilor din Reteaua literara are loc la BookLand !

 

BookLand a incheiat un parteneriat cu Reteaua literara si Romania din Diaspora. Astfel, in cadrul targului, vizitatorii vor putea participa la festivitatile de premiere pentru Concursul de Literatura si pentru Cartea anului 2010.

, initiatorul acestor proiecte considera ca BookLand este „o idee foarte buna daca nu chiar exceptionala. Spun acest lucru doar gandindu-ma la faptul ca orice initiativa de asemenea anvergura, mai ales intr-o situatie de criza economica, sociala, morala mi se pare nu numai laudabila ci si necesara. Faptul ca aceasta manifestare isi propuna sa foloseasca un spatiu neconventional este salutar si vine cumva intr-un echilibru firesc fata de ceea ce se intampla in occident. Ma gandesc doar la faptul ca cel mai mare targ de carte din Madrid se desfasoara pe aleea principala a unui parc (parcul Retiro) – poate n-ar fi rau gandidt in perspectiva organizarea si la noi in Cismigiu sau Herastrau a unui targ similar.”

Poetul continua: “Incurajarea si sustinerea unui asemenea eveniment mi se pare de datoria oricarui om de cultura care doreste sa cotribuie la dezvoltarea si promovarea lecturii, a literaturii si a cartilor in general. Chiar daca exista inca doua targuri de carte de anvergura nu vad in ce masura ar trebui blamata o asemenea initiativa mai ales ca am descoperit la BookLand un program dinamic, novator si cat se poate de atragator pentru toate categoriile de varsta. Ideea unui mall cultural, chiar si doar pentru cateva zile mi se pare demna de promovat".




sâmbătă, 26 februarie 2011

Parteneriat intre Reteaua literara si Institutului Cultural Roman & Centrul National al Cartii (CENNAC)

Rețeaua literară a încheiat recent un acord cu ICR & Centrul National al Cartii (CENNAC) pentru susținerea campaniei de informare asupra activității celor doua instituții în procesul de promovare a literaturii române.

Centrul National al Cărții (CENNAC) funcționează din anul 2007 în cadrul Institutului Cultural Român și a sprijinit traducerea și publicarea a peste 235 de cărti în străinătate, prin programele TPS (Translation and Publication Support Programme).


sâmbătă, 19 februarie 2011

Reteaua literara invitata la standul UE

La invitația Ambasadei României la Madrid, platformele socio-culturale Rețeaua literară și România din Diaspora (reprezentate de... subsemnatul) vor fi prezente la standul UE în data de 04 martie 2011, în contextul acţiunilor dedicate Anului European al Voluntariatului (AEV), la Palacio del Marqués de Salamanca (BBVA - Paseo Recoletos, no. 10, Madrid), eveniment organizat de Ministerul spaniol al Sănătăţii, Politicii Sociale şi Egalităţii alături de alți parteneri locali. Vor fi prezentate imagini selectate din Rețeaua literară și România din Diaspora și se va face o prezentare a performanțelor obținute de la înființare și până în prezent. Anul European al Voluntariatului urmăreşte patru obiective principale: crearea unui mediu propice voluntariatului la nivel UE; sprijinirea organizaţiilor de voluntariat; recompensarea şi recunoaşterea voluntariatului şi, respectiv, sensibilizarea populaţiei în legătură cu valoarea şi importanţa voluntariatului.(continuare...)

sâmbătă, 5 februarie 2011

Parteneriat intre Reteaua literara si BookLand !

De curând, Rețeaua literară a încheiat un parteneriat cu BookLand - probabil cel mai mare târg de carte din România și împreună cu ceilalți parteneri tradiționali vom organiza festivitățile de premiere în cadrul acestui târg ce se desfășoară în perioada 15 - 17 aprilie 2011 la București. Pentru mai multe detalii accesați: http://www.book-land.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=18
Atașez mai jos lista cărților primite până acum pentru concursul Cartea Anului 2010. Vă reamintesc faptul că intră în concurs numai cărțile apărute în anul 2010 (dată înscrisă de editură în pagina cu isbn). Toate celelalte cărți primite cu anul de apariție diferit de 2010 vor face parte din fondul de carte al bibliotecii Rețeaua literară dar nu vor participa la concurs. (continuare...)

marți, 25 ianuarie 2011

Lansare de carte la Bistrita: Omul decor

Va invit miercuri 26 ianuarie 2011 incepand cu ora 18.00 la galeriile de arta Arcade 24 din Bistrita unde voi prezenta "Omul decor". Invitati speciali: Paul Cernat si Mircea Oliv

* detalii la: http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/eveniment-lansare-de-carte

joi, 13 ianuarie 2011

Muzica in Roma Antica by Cristina Maria Vlasin

Generalitati
Roma a cucerit Grecia, insa cultura acesteia era foarte importanta si chiar daca ambele culturi s-au contopit, Roma nu a adus nimic nou muzicii Greciei Antice, modelul de evolutie insa a fost cel roman, variind ocazional din punct de vedere estetic. In mare parte muzica era folosita la marile serbari, erau apreciati muzicienii virtuozi sau faimosi, care adaugau interpretarii lor momente umoristice. Acesti muzicieni duceau un trai boem, inconjurati mai tot timpul de petreceri. Erau teatrele romane sau amfiteatrele locurile in care se reprezentau comediile in stilul grec. Autorii cei mai faimosi erau, printre altii, Plaut si Terentiu. In ceea ce priveste tragedia, aceasta a fost cultivata de Seneca. Muzica avea un rol transcendental in aceste opere teatrale. Din momentul fondarii Romei se produce o miscare muzicala foarte importanta, protagonizata de actori de origine etrusca care dansau pe ritmul unor tibii – specie de aulos. Romanii incearca sa imite aceste arte la care adauga elementul muzicii vocale. Acesti noi artisti se vor numi histrioni care in etrusca inseamna dansatori. In afara unui mic fragment dintr-o comedia a lui Terentiu, nu s-a pastrat nimic din muzica de acest tip. In momentul in care Imperiul Roman se consolideaza, imigrantii sositi imbogatesc considerabil prin culturile lor cultura romana. Relevante au fost contributiile siriene si egiptiene si cele care veneau din Peninsula Iberica, Spania de azi. Reapar vechile stiluri cum sunt: citharodia si citharistica. Erau frecvente competitiile si examenele in acest domeniu. Cu toate acestea, nu exista certitudinea valorarii institutionale si culturale a muzicii de catre Roma. Muzica, arta in general, stiinta si filosofía au ajuns a fi parte fundamentala a civilizatiei romane.

luni, 3 ianuarie 2011

Intalnirile de luni cu Dan Coman


"Cititor deparazitează-ți creierul !"





Întâlnirile de luni sunt organizate de Biblioteca Județeană Bistrița - Năsăud în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și sunt moderate de scriitorul Dan Coman - recent câștigător al Topului tinerilor scriitori români - editia 2010). Prima ediție a avut loc luni, 20 decembrie 2010, orele 18.00 la Galeriile Arcade 24 ale Uniunii Artștilor Plastici cu doi protagoniști de înaltă clasă: Teodor Dună  (lectură publică - live) și George Bacovia (arhivă radio). Un public select  a umplut pînă la refuz spațiul destinat spectatorilor.  Teodor Dună a susținut o lectură din ultimul său volum de versuri: De-a viul, apărut în 2010 la Ed. Cartea Românească. Teodor Dună s-a născut la 6 martie 1981 în Țâncăbești - Ilfov. A debutat în revista Poesis (2000) iar în volum în anul 2002 - Trenul de treiesunu februarie - cu o prefață de Mircea Ivănescu, la editura Vinea (Premiul Mihai Eminescu - Botoșani 2003). Teodor Dună a susținut peste 30 de lecturi publice în țară și în străinătatate și este și el pe podiumul din  Topului tinerilor scriitori români - editia 2010)







* interviul cu Dan Coman este realizat in studiourile AS TV de poeta Ana Dragu