joi, 14 noiembrie 2013

România din Diaspora 2013 - Caravana culturii române în Spania

Caravana culturii române - România din Diaspora în Fuenlabrada (#9)

De-a dreptul încântătoare atmosfera la cea de-a 9/a ediție a Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora care a avut loc duminică 10 noiembrie. De data aceasta am fost invitații Parohiei Ortodoxe din Fuenlabrada unde preotul Vasile Alexa s-a dovedit a fi o gazdă minunată. Și aici am fost întâmpinați de o sală devenită neîncăpătoare pentru mulțimea de români care au dorit să asiste la acest eveniment. Așezate în partea stângă a sălii cele 4 rafturi mobile ale expoziției intitulate 100 de cărți fundamentale din literatura română au devenit punctul de atracție atât pentru copii și tineri cât și pentru părinții lor.

Așa cum s-a întâmplat și la celelalte ediții au fost multe persoane care și-ar fi dorit să cumpere un exemplar însă din păcate acest lucru nu este posibil. Ar fi însemnat să rămânem fără cărți pentru următoarea ediție a caravanei care va avea loc duminică 17 noiembrie în Mostoles. Prezentarea video a celor 25 de personalități care și-au adus contribuția de-a lungul timpului la dezvoltarea și promovarea culturii române a însemnat cea de-a 2/a parte din programul caravanei în timp ce pentru ultima parte recitalul de poezie (Marin Dumitrescu, Marius Gîrniță și Gelu Vlașin) dar mai ales concertul de muzică susținut de Cristina Vlașin & David Sanz au stârnit ropote de aplauze din partea spectatorilor prezenți.

Ca de obicei piesele de rezistență au fost Mociriță cu trifoi și Mână birjar. Programul cultural s-a încheiat cu degustarea de produse românești oferită de Parohia Ortodoxă din Fuenlabrada. Momentul cel mai emoționant a fost atunci când preotul Vasile Alexa a dăruit câte o icoană pictată tuturor celor care au foat protagoniști ai acestui eveniment: Cristina Vlașin, David Sanz, Marin Dumitrescu, Marius Gîrniță, Oana Robu și bineînțeles cu voia dvs. Gelu Vlașin. Chiar și cei doi pitici ai familiei Vlașin (Darius Andrei și David Mihai) au primit o icoană cadou. Fotogaful oficial al caravanei: Oana Robu.

Caravana culturii române în Spania - România din Diaspora este un proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor de Externe din România prin intermediul DPRRP - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.


* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/fuenlabrada





Caravana culturii române - România din Diaspora în Villarrobledo (#8)

Cea de-a 8-a ediție a Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora a avut loc duminică 27 octombrie 2013 la ora 17:30 în localitatea Villarrobledo (ALBACETE). Caravana culturii române în Spania - România din Diaspora este un proiect inițiat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul DPRRP - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

La Villarrobledo a fost o adevărată sărbătoare a comunității românești prin prezența deosebit de numeroasă (aproape 100 de persoane) care au dorit neaparat să-și sacrifice o după-amizaă de duminică pentru a participa la evenimentele programate în cadrul Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora: o expoziție de carte intitulată 100 de cărți fundamentale din literatura română; o prezentare a 25 de personalități din cultura română; un recital de poezie realizat de poeții: Marin Dumitrescu, Marius Gârniță și Gelu Vlașin și un concertul de muzică românească susținut de Cristina Maria Vlașin acompaniată la pian de pianistul spaniol David Sanz Reverte. Evenimentul a avut loc într-un spațiu generos cu acustică foarte bună și cu un decor pe măsură: Capilla Nuestra Señora de las Angustias.

Locația a fost pusă la dispoziție prin grija preotului Dan Constantin Cucul de la Parohia Ortodoxă Villarrobledo care împreună cu soția Adelina au reușit să creeze o atmosferă deosebită pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a programului Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora. Un moment deosebit de emoționant a fost atunci când unul dintre invitații din cadrul proiectului (poetul Marin Dumitrescu) a fost întâmpinat cu urarea La mulți ani cântată de aproape 100 de spectatori care au aflat cu bucurie că poetul își sărbătorea chiar în această duminică ziua de naștere. Alt moment a fost acela în care Cristina Vlașin a cântat în premieră absolută o romanță românească din perioada interbelică.

La fel de emoționant a fost momentul în care preotul Dan Constantin Cucul a înmânat din partea Parohiei Ortodoxe din Villarrobledo 3 icoane pentru coordonatorul acestui proiect (Gelu Vlașin) alături de binecuvântarea rostită pentru ducerea la îndeplinire a proiectului Caravanei culturii române în Spania. După eveniment gazdele au pregătit o degustare cu preparate tradiționale românești în timp ce discuțiile și-au continuat parcursul firesc. Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.


* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/villarrobledo




Caravana culturii române - România din Diaspora în Manzanares (#7)

Duminică 27 octombrie 2013 la ora 12:00 a avut loc în localitatea Manzanares (CIUDAD REAL) ediția cu nr. 7 a Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora - un proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul DPRRP - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Inițiatorul și coordonatorul acestui proiect este scriitorul Gelu Vlașin.

Cu o sală plină și cu o primire foarte călduroasă din partea publicului au fost prezentate cele 4 secțiuni ale proiectului: 1. Expoziția de carte intitulată 100 de cărți fundamentale din literatura română; 2. Prezentarea a 25 de personalități din cultura română; 3. Recitalul de poezie realizat de poeții: Marin Dumitrescu, Marius Gârniță și Gelu Vlașin; 4. Concertul de muzică susținut de Cristina Maria Vlașin acompaniată la pian de David Sanz.

Întreaga asistență a fost încântată de prezentarea întregului eveniment care a fost posibil datorită sprijinului acordat de către Parohia Ortodoxă din Manzanares prin intermediul preotului Gheorghe Cristian Cucul împreună cu soția Ana - mămica grijulie a minunatei Irina în vârstă de 6 luni. Deși poetul Marius Gîrniță a avut parte de câteva peripeții reușind să se rătăcească pe traseul Madrid - Ciudad Real totuși până la urmă a ajuns tocmai la timp ca să susțină recitalul de poezie și să-și prezinte noua carte de poeme apărută de curând la o editură din România.

După eveniment gazdele au pregătit o degustare cu preparate tradiționale românești din care n-au lipsit sarmalele și salata de vinete. Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.


* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/manzanares










Caravana culturii române - România din Diaspora în Barcelona (#6)

Cu ocazia Zilei Hispanității, sâmbătă 12 octombrie 2013 începând cu ora 19:00, Caravana culturii române (ediția cu numărul 6) a călătorit la Barcelona în parteneriat cuASOCROM - Asociația Românilor din Catalunya și FEDROM - Federația Asociațiilor de Români din Spania. Evenimentele din cadrul caravanei (ediția a 6-a) au avut loc în sala de festivități a Asociației Românilor din Catalunya, C/ Villarroel 10, Bajos, 08011 Barcelona.

Invitații speciali ai acestei ediții au fost: Jose Florencio Martinez - scriitor, Virgil Ani - profesor, Petre Cohior - poet, Javier Garcia Bonomi - președinte al Federației  Latinoamericane din Catalunya - FEDELATINA, Marin Dumitrescu - poet. Coordonator și moderator: Gelu Vlașin - scriitor.

Programul a cuprins: 100 de cărți fundamentale din literatura română – expoziție; 25 de personalități marcante din cultura română – prezentare; Poetry performance – recital de poezie ; Interculturalitate & Multiculturalitate - dezbatere.  Atmosfera a fost deosebită iar discuțiile au fost provocatoare. Toată lumea a plecat cu nostalgia autorilor și titlurilor de carte românească și cu regretul că nu pot deocamdată să beneficieze și la Barcelona de o biliotecă românească.

Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Nina Vasile, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan, Sorin Dinco, Dragoș Cosmin Popa și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

Proiectul România din Diaspora - Caravana Culturii Române în Spania este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul concursului de proiecte organizat de DPRRP - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni


* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/barcelona








Caravana culturii române - România din Diaspora în Valdemoro (#5)

În data de 6 octombrie 2013 comunitatea românilor din Spania - mai precis  din Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea”  Valdemoro (preot paroh Dorin Cătălin Sas) - a avut parte de un eveniment deosebit:  ediția cu numărul 5 a proiectului „România din diaspora – caravana culturii române în Spania” - un proiect elaborat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). La această ediție au participat peste 100 de persoane care au aplaudat minute în șir evoluțiile artiștilor invitați. 
Proiectul “România din diaspora - caravana culturii române în Spania” este structurat în mai multe secțiuni:  o expoziție de carte românească (100 de cărți fundamentale din literatura română), o prezentare video cu 25 de personalități marcante din cultura română, un recital de muzica și o serie de lectura de poezie în interpretarea unor cunoscuți autori români. Scopul acestui proiect este să contribuie la păstrarea valorilor culturale, la o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și la îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania.

Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Nina Vasile, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan, Sorin Dinco și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. 
Mulțumim Preasfinţitului Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Spania şi Portugalia și pr.Dorin Cătălin Sas de la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din Valdemoro pentru sprijinul acordat !

* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/valdemoro



Caravana culturii române - România din Diaspora în Parla (#4)


Caravana Culturii Române - România din Diaspora a fost primită în Parla, sâmbătă 28 septembrie 2013 începând cu ora 18:00.  Atmosfera a fost într-adevar deosebită. Prima parte a programului s-a desfășurat în Parohia Sfânta Anastasia Romana din PARLA, Calle Sancha Barca, Nr. 1. unde preotul paroh Vasile Eugen Barz a fost o gazdă deosebită. 

Sala din incinta bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de români care au dorit să participe la acest eveniment la care protagoniști au fost poeții Marius Gârniță, Marin Dumitrescu, Gelu Vlașin și nu în ultimul rând preotul Vasile Eugen Barz care nu întâmplător scrie și poezii suficient de interesante și de postmoderne încât să incite la o atentă lectură. 

Partea a 2-a  s-a desfășurat în sala mare a restaurantului Jose Vargas din Parla unde Cristina Vlașin & David Sanz au fost ovaționați la scenă deschisă de cei peste 100 de români prezenți la acest recital de muzică ! Bineînțeles că piesa cea mai aplaudată a fost ca de obicei Mocirița într-o interpretare de zile mari a Cristinei Vlașin cu aportul incontestabil al pianistului David Sanz care a reușit să înțeleagă foarte bine contextul piesei în arealul muzical românesc. 

Proiectul este structurat în 3 părți esențiale:

- România din Diaspora – 100 de cărți fundamentale din literatura română - expoziție de carte românească 
- România din Diaspora – 25 de personalitări marcante din cultura română – videopoiecții
- România din Diaspora – Poetry Performance - recital de muzica și poezie

Obiective specifice:

- Îmbunătăţirea imaginii comunităţii româneşti din Spania
- Creșterea progresivă a interesului pentru literatura și cultura română în cadrul comunităților românești din Spania
- Stimularea interesului pentru autogestiunea proiectelor culturale prin punerea ulterioară la dispoziția celor interesați a materialelor dedicate proiectului (expoziția de carte, videoproiecțiile, etc)
- Cointeresarea publicului prin crearea de evenimente interactive care să ducă la creșterea interesului pentru lecturarea autorilor români
- Perpetuarea cunoștințelor în legătură cu cărțile fundamentale ale literaturii române
- Promovarea valorilor culturii române
- Promovarea scriitorilor de referinţă ai literaturii române

* Scopul declarat al acestui proiect este să contribuie la creșterea interesului comunității românești din Spania pentru păstrarea valorilor culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și pentru îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania.

* proiectul a fost selecționat în urma concursului pentru finanțare pe anul 2013 lansat de către MAE prin intermediul DPRRP 

* Coordonator al proiectului este scriitorul Gelu Vașin.


* Fotografii de la eveniment aici:  https://www.facebook.com/parla




Caravana culturii române - România din Diaspora în Leganes (#3)


Duminică 22 septembrie 2013 începând cu ora 19:00 am avut o expoziție de carte românească - 100 de cărți fundamentale din literatura română, un recital de muzică (Cristina Vlașin & David Sanz) și un recital de poezie (Elisabeta Botan, Marin Dumitrescu, Marius Gârniță, Gelu Vlașin) la Parohia „Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul” din Leganes (pr. Lucian Apahidean) în Calle San Valeriano, n.5 - în cadrul proiectului Caravana Culturii Române în Spania - România din Diaspora - un proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul concursului de proiecte al DPRRP.

A fost un experiment foarte reușit având în vedere faptul că pentru prima dată Caravana poposește într-un spațiu neconvențional - o Biserică Românească din Spania ! Atmosefera a fost una încărcată de emoție dar plină de semnificațiile și energiile unui locaș sfânt în care poeții și artiștii s-au simțit foarte bine. Spațiul din Biserica Ortodoxă Română Leganés a fost ocupat în întregime de membri ai comunității românești din zonă care au dorit să vadă la fața locului cum se desfășoară un astfel de eveniment cultural.

Preotul paroh Lucian Apahidean a fost o gazdă ospitalieră care prin intervențiile făcute a dat dovadă cu nu este chiar străin de literatura română. La final discuțiile au continuat însoțite de un ceai fierbinte în prezența reprezentantului Primăriei din Leganes, dl. Emilio Gonzalez Alvarezcare ne-a promis întreg sprijinul pentru organizarea unor evenimente similare în zonă arătându-se plăcut surprins de acest eveniment care crează o punte de legătură între cele două culturi punând în valoare personalități ale României și promovând literatura română.

Fotografiile au fost realizate de Oana Robu - fotograf oficial al Caravanei Culturii Române în Spania - România din Diaspora.


* Coordonator al proiectului este scriitorul Gelu Vașin.



* Fotografii le la eveniment aici: https://www.facebook.com/leganes





Caravana culturii române - România din Diaspora în Coslada (#2)

Caravana Culturii Române în Spania - România din Diaspora și-a continuat incursiunea prin ținuturile iberice. De data această a poposit în Coslada, sâmbătă, 07 septembrie 2013 de la 18:00 la Centrul Asociativ Rosalia de Castro, Av. de Berlin, 8. După o prezentare a celor 25 de personalități care și=u adus o deosebită contribuție la dezvoltarea și promovarea culturii române în lume spectatorii au asisitat și la un recital poetic susținut de Elisabeta Botan, Gelu Vlașin, Marin Dumitrescu. La final un mini - recital de muzică susținut de Cristina Maria Vlasin împreună cu pianistul spaniol David Sanz Reverte !  Printri invitații speciali am avut-o și pe Lorreta Vass de la Universidad de Tubinga - cetățean german de origine română care s-a aflat la Madrid într-o vizită pentru documentare în vederea finalizării lucrării de licență.

Proiectul este structurat în 3 părți esențiale:

- România din Diaspora – 100 de cărți fundamentale din literatura română - expoziție de carte românească
- România din Diaspora – 25 de personalitări marcante din cultura română – videopoiecții
- România din Diaspora – Poetry Performance - recital de muzica și poezie

Obiective specifice:

- Îmbunătăţirea imaginii comunităţii româneşti din Spania
- Creșterea progresivă a interesului pentru literatura și cultura română în cadrul comunităților românești din Spania
- Stimularea interesului pentru autogestiunea proiectelor culturale prin punerea ulterioară la dispoziția celor interesați a materialelor dedicate proiectului (expoziția de carte, videoproiecțiile, etc)
- Cointeresarea publicului prin crearea de evenimente interactive care să ducă la creșterea interesului pentru lecturarea autorilor români
- Perpetuarea cunoștințelor în legătură cu cărțile fundamentale ale literaturii române
- Promovarea valorilor culturii române
- Promovarea scriitorilor de referinţă ai literaturii române

* Scopul declarat al acestui proiect este să contribuie la creșterea interesului comunității românești din Spania pentru păstrarea valorilor culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și pentru îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania.

* proiectul a fost selecționat în urma concursului pentru finanțare pe anul 2013 lansat de cătreMAE prin intermediul DPRRP 


* Coordonator al proiectului este scriitorul Gelu Vașin.


* Fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/coslada




Caravana culturii române - România din Diaspora în Madrid (#1)


Scriitorul Gelu Vlașin a prezentat duminică 07 iulie 2013 începând cu ora 18:00 la sediul Bibliotecii Lucian Blaga din Madrid (FEDROM, calle Wad-Ras, 19, bajo, metro Estrecho) prima ediție a proiectului România din Diaspora - Caravana culturii române în Spania


Cu o sală plină și cu entuziamul firesc al oricărui nou început, proiectul Caravana Culturii Române în Spania - România din Diaspora a demarat în forță în fața unei asistențe selecte și numeroase. 



"Consider pe deplin reușită prezentarea la MADRID a primei ediții a proiectului România din Diaspora - Caravana culturii române în Spania - eveniment care a avut loc la Biblioteca Lucian Blaga din Madrid (FEDROM / Federacion De Asociaciones Rumanas). Mulțumesc tuturor participanților care și-au rezervat exclusiv această seară pentru acest eveniment care a durat 3 ore. De la discuțiile generate de intervenția președintelui FEDROM, dl. Miguel Fonda și pănă la recitalul / performance al poetei Vasile Nina, de la interpretarea de senzație a lui Dica F. Alexandru și până la emotiva prezentare a lui Sorin Dinko, de la protestele lui David & Darius și pănă la recitalul muzical susținut de Cristina Maria Vlasin & David Sanz Reverte - toate acestea cu o sală deja neîncăpătoare mă face să cred că acest proiect itinerant are foarte bune perspective. Mulțumesc generosului sprijin acordat ca de obicei de Iulia GiurumescuCecilia LimonaIca Tomi. Mulțumesc pentru bunătățile culinare oferite de Marius Gîrniță. Mulțumesc lui Sorin Dinko și Oanei Robu pentru fotografii." (Gelu Vlasin - coordonator proiect)

Proiectul este structurat în 3 părți esențiale:


România din Diaspora – 100 de cărți  fundamentale din literatura română - expoziție de carte românească 

- România din Diaspora – 25 de personalitări marcante din cultura română – videopoiecții
- România din Diaspora – Poetry Performance - recital de muzica și poezie


Obiective specifice:
 -       Îmbunătăţirea imaginii comunităţii româneşti din Spania
-       Creșterea progresivă a interesului pentru literatura și cultura română în cadrul comunităților românești din Spania
-       Stimularea interesului pentru autogestiunea proiectelor culturale prin punerea ulterioară la dispoziția celor interesați a materialelor dedicate proiectului (expoziția de carte, videoproiecțiile, etc)
-       Cointeresarea publicului prin crearea de evenimente interactive care să ducă la creșterea interesului pentru lecturarea autorilor români
-       Perpetuarea cunoștințelor în legătură cu cărțile fundamentale ale literaturii române
-       Promovarea valorilor culturii române
-       Promovarea scriitorilor de referinţă ai literaturii române 


* Scopul declarat al acestui proiect este să contribuie la creșterea interesului comunității românești din Spania pentru păstrarea valorilor culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și pentru îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania.


* Prezentarea proiectului a fost urmată de:
  • - un recital de poezie cu prezența următorilor autori români: Nina Vasile, Sorin Dinko, Marius Gîrniță, Alex Dică, Elisabeta Boțan 
  • - un recital muzical: Cristina Vlașin - voce & David Sanz Reverte - pian
* printre invitatii speciali a fost prezent si scriitorul spaniol Jesus Garcia Moreno 
* proiectul a fost selecționat în urma concursului pentru finanțare pe anul 2013 lansat de către MAE prin intermediul DPRRP

* Coordonator al proiectului este scriitorul Gelu Vașin.

* fotografii de la eveniment aici: https://www.facebook.com/madrid

Un comentariu: